ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΜΣΤ

ΕΜΣΤ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΜΣΤ

Την Πέμπτη 15.11.2018 πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) για τον Απολογισμό της δραστηριότητάς του για την περίοδο 2017-2018 και για την Ανακοίνωση του προγράμματός του για το 2019.

Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Απολογισμός των πεπραγμένων για την περίοδο 2017- 2018

Ανακοίνωση προγράμματος για το 2019

  • Η δραστηριότητα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Η έγκριση της Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)
  • Η ίδρυση του Σωματείου «Οι Φίλοι του ΕΜΣΤ»
  • Η προοπτική

Τα τελευταία χρόνια ήταν καθοριστικά για την προώθηση των σκοπών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και τη λειτουργία του γιατί ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες  διοικητικές πράξεις για την οριστική παραλαβή του νέου του κτηρίου, ξεκίνησε η τακτική εκθεσιακή λειτουργία του στο κτήριο ΦΙΞ στην Αθήνα καθώς και η εξωστρεφής εκθεσιακή του δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, που του απέφερε αναγνώριση και διακρίσεις. Από τον Οκτώβριο του 2016 και μέχρι τον Ιούλιο του 2018 το ΕΜΣΤ λειτούργησε απρόσκοπτα τους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων, τους χώρους των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, την Αίθουσα Συνεδρίων και Προβολών και το Πωλητήριό του, παρουσιάζοντας ένα σημαντικό αριθμό εκθέσεων και δράσεων. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι πλέον έτοιμο να προσφέρει στην κοινωνία και τους καλλιτέχνες τον χώρο και την πλατφόρμα που χρειάζεται για να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος τέχνης που φέρνει το τώρα σε άμεση επαφή με το μέλλον. Ως ένας παγκόσμιος κώδικας, η σύγχρονη τέχνη μπορεί να γεφυρώσει τις αντιθέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία, και να διαμορφώσει έναν πολύπλευρο και συμμετοχικό διάλογο.

Τον Ιούλιο του 2018 εγκρίθηκε η καθοριστική για τη συνέχιση της δυναμικής πορείας του ΕΜΣΤ δωρεά των 3.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η απορρόφησή της θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του κύριου στρατηγικού στόχου του Μουσείου, δηλαδή τον εξοπλισμό και την πλήρη λειτουργία του. Η εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών για την εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής του στους 3 τελευταίους ορόφους του μουσείου, η λειτουργία media lounge, η ολοκλήρωση της αίθουσας προβολών και συνεδρίων, της αποθήκης, της βιβλιοθήκης, του αρχείου, του δώματος και γενικότερα όλου του κτηρίου είναι πλέον ζήτημα μηνών. Ταυτόχρονα, μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαγωνισμοί για το άνοιγμα στο κοινό του καφέ και του εστιατορίου του.

Μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεών του, το καλοκαίρι του 2018 το ΕΜΣΤ ανέστειλε προσωρινά την εκθεσιακή του δραστηριότητα, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο στις απαραίτητες εργασίες αλλά και στον σχεδιασμό του προγράμματός μετά το 2018. Ωστόσο, η συναίσθηση της ευθύνης σχετικά με τον σκοπό του μουσείου, οδήγησε στην απόφαση να μην μείνει χωρίς δραστηριότητα στις γιορτές, εφόσον αυτό δεν εμποδίζει ή καθυστερεί την πρόοδο των εργασιών εφαρμογής των μελετών.

Στο τέλος του 2017, ο προγραμματισμός του ΕΜΣΤ προέβλεπε την πλήρη λειτουργία του μουσείου στο τέλος του 2018.  Για αυτόν το λόγο και υπεβλήθη το αίτημα προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Νοέμβριο. Ωστόσο, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, δεν στάθηκε δυνατόν να εξασφαλιστεί έγκαιρα ο αναγκαίος Τακτικός Προϋπολογισμός που θα επέτρεπε τη στελέχωσή του και την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων του μουσείου. Πρόσφατα, το ΥΠΠΟΑ ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες του μουσείου για το 2018 και σήμερα βρισκόμαστε εν αναμονή της έγκρισης του Προϋπολογισμού του 2019, που θα επιτρέψει την πλήρη και κανονική λειτουργία του ΕΜΣΤ, μετά και την εφαρμογή των μελετών και τον εξοπλισμό του, μέσω της απορρόφησης της εγκριθείσας Δωρεάς του ΙΣΝ.

Μια άλλη ιδιαίτερη στιγμή για το μουσείο είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη σύσταση του Σωματείου Οι Φίλοι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2018. Σημαντικοί άνθρωποι που αγαπούν τη σύγχρονη τέχνη και το Μουσείο θα το συνδράμουν με τις ιδέες, την εμπειρία και τον χρόνο τους στην πιο ιδιαίτερη στιγμή του.

Η μακρόχρονη πορεία του αποδεικνύει πως το ΕΜΣΤ είναι έτοιμο να ζωντανέψει σε κάθε πλευρά του κτηρίου του και να συνεχίσει την εξωστρεφή του πορεία ακόμη πιο δυνατό.

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εμπιστοσύνη του. Ευχαριστούμε όλους τους φίλους, του καλλιτέχνες, τους δωρητές, τους συνοδοιπόρους και το κοινό που μας στήριξε σε όλη αυτή την πορεία. Η προοπτική του ΕΜΣΤ είναι μόνο θετική.

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των πεπραγμένων και ο προγραμματισμός του Μουσείου:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η Συνέντευξη Τύπου στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Μέγας Δωρητής

 

Χορηγός Αερομεταφορών

                                              

 Μόνιμος Χορηγός Επικοινωνίας

Ευχαριστούμε για την ευγενική χορηγία του catering τα Ζαχαροπλαστεία
«ΓΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες από τη Συνέντευξη Τύπου

 

 
EL / EN