John Baldessari, "Teaching a Plant the Alphabet", 1972 (Στιγμιότυπο βίντεο)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: «ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ»

Οπτικός γραμματισμός

Μάρτιος 2023

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μιχάλης Καλλιμόπουλος ασχολείται με τον οπτικό γραμματισμό από το 2014 οργανώνοντας πρωτότυπα εργαστήρια στα οποία η εικόνα προσεγγίζεται όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη. Στο νέο του εργαστήριο με τίτλο «Ασκήσεις βλέμματος» που θα υλοποιηθεί στο ΕΜΣΤ, ο Καλλιμόπουλος θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις καθημερινές μας εμπειρίες με σύγχρονα έργα τέχνης από τη συλλογή του μουσείου και τις περιοδικές εκθέσεις.

Οπτικός γραμματισμός (αλφαβητισμός) είναι ο οπτικός τρόπος σκέψης. Αναφέρεται στην ικανότητα ερμηνείας, διαπραγμάτευσης και νοηματοδότησης της πληροφορίας που παρουσιάζεται με τη μορφή εικόνας. Η καλλιέργειά του ενισχύει τις νοητικές και συναισθηματικές μας δεξιότητες ως προς την εικόνα. Εξασκούμαστε στην παρατήρηση, τη σύγκριση, την ανάλυση, τη νοηματοδότηση και την ερμηνεία οπτικών ερεθισμάτων.

Σκοπός του εργαστηρίου «Ασκήσεις βλέμματος» είναι η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων δόμησης νοήματος τόσο από ποικίλα έργα τέχνης όσο και γενικότερα από τον ορατό κόσμο. Ως εικόνα ορίζεται οτιδήποτε είναι ορατό, τόσο με τα μάτια όσο και νοερά μέσα στο μυαλό μας (π.χ. φαντασία,  μνήμη). Το εργαστήριο διεξάγεται με τη θέαση εικόνων, οι οποίες μέσα από ερωταπαντήσεις και διάλογο μετατρέπονται σε λεκτικές εντυπώσεις, ενώ περιλαμβάνει ασκήσεις και παιχνίδια ατομικής ή ομαδικής φύσης.

Ένα εργαστήριο του εικαστικού καλλιτέχνη Μιχάλη Καλλιμόπουλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρώτη συνάντηση | Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 | Ώρα: 18.00 – 21.00
Τι είναι ο οπτικός γραμματισμός; Η όραση ως εργαλείο. Η «Εικόνα και Εγώ» ως ενιαίο σύνολο. Οπτική αντίληψη και επίγνωση. Το Θέμα μιας εικόνας. Υποκειμενικότητα του βλέμματος. Το οπτικό περιβάλλον: αργή και γρήγορη σκέψη. Από την «κλειστή» στην «ανοικτή» προσοχή. Ασκήσεις – παιχνίδια.

Δεύτερη συνάντηση | Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 | Ώρα: 11.30 – 14.30
Φυσική vs Ανθρωπογενής εικόνα. Η δευτερεύουσα πληροφορία. Μέσα και έξω από το γνωσιακό μας περιβάλλον: το οικείο vs το άγνωστο. Τεχνικές παρατήρησης και αναγωγή της λεπτομέρειας στο σύνολο. Ποιητική της όρασης: εισαγωγή στην οπτική ρητορική και επικοινωνία. Σύμβολα: εικόνα και λόγος. Ασκήσεις – παιχνίδια.

Τρίτη συνάντηση | Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 | Ώρα: 18.00 – 21.00
Εξω-εικονική πληροφορία. Η (προσωπική) κρίση και καλλιέργεια της ερμηνείας. Η ιδέα και η δημιουργική σκέψη. Ψυχολογικά φαινόμενα και χρήση τους στην οπτική ρητορική. Η γλώσσα του σώματος. Κριτική σκέψη, ηθική και πολιτική: Τεχνητή νοημοσύνη, χειραγωγημένη φωτογραφία και fake news. Ασκήσεις – παιχνίδια.

Τέταρτη συνάντηση | Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 | Ώρα: 11.30-14.30
Εργασία πεδίου και επαφή με το σύγχρονο έργο τέχνης στους χώρους του μουσείου: Επιλογή έργου και προσέγγιση με τα εργαλεία του οπτικού γραμματισμού. Δημιουργική σκέψη και ερεθίσματα. Νοηματοδότηση. Έργο και τίτλος του έργου. Εξάσκηση με στόχο την προσέγγιση τόσο της τέχνης όσο και του ορατού κόσμου με τα δικό μας βλέμμα. Ασκήσεις – παιχνίδια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Μιχάλης Καλλιμόπουλος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti της Βενετίας και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2007 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση, με τίτλο «Εγώ Κατ’ Εμέ», στην γκαλερί Νέες Μορφές με έργα γλυπτικής. Το 2013, το 2016 και το 2020 πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, σχεδίου και φωτογραφίας αλλά κυρίως γλυπτικής, στην γκαλερί A.antonopoulou.art.

Απασχολήθηκε ως ζωγράφων σκηνικών στο Shakespeare’s Globe Theatre στο Λονδίνο. Συνεργάστηκε ως εικονογράφος με το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, με προεξέχουσα την «No Country for Young Men» στην Bozar (Βρυξέλλες, Βέλγιο) σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Το εικαστικό του έργο φιλοξενείται στην συλλογή του Δάκη Ιωάννου, του Σωτήρη Φέλιου κ.α. Ως εκπαιδευτικός της τέχνης σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για ενήλικες και παιδιά από το 1998.