Italy @Chris de Bode

FOODPRINT: THE MEDITERRANEAN DIET REVISITED

14.09-29.10.2023

Η έκθεση φωτογραφίας Foodprint θα φιλοξενηθεί στο  ΕΜΣΤ, από τις 14 Σεπτεμβρίου εώς τις 29 Οκτωβρίου 2023, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου.

Με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή μας σήμερα, η έκθεση συνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από τις φωτογραφίες πέντε ευρωπαίων φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής. Αυτή η διατροφή έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως στοιχείο Άυλης Κληρονομιάς της ανθρωπότητας λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Οι φωτογραφίες των Johann Clausen, Elena Heatherwick,  Μυρτώς Παπαδοπούλου,  Chris de Bode και Maria Contreras Coll αποτυπώνουν διαφορετικές πτυχές της Μεσογειακής Διατροφής σήμερα.  Η έκθεση στο ΕΜΣΤ είναι μέρος μια ευρωπαϊκής περιοδείας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την Ιταλία, την Κύπρο, την Τουρκία, την Κροατία και την Αλβανία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εγκαίνια της Έκθεσης

14 Σεπτεμβρίου  | Ώρα: 19:00 – 22:00

Τα εγκαίνια θα συνοδεύονται από κέρασμα στην ταράτσα του ΕΜΣΤ με γεύσεις από χώρες της Μεσογείου σε συνεργασία με το Ελληνισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Σπίτι της Κύπρου και τις Πρεσβείες του Μαρόκο και της Πορτογαλίας, τα καταστήματα Cibo Et Vino Deli και το Κελαρικό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εργαστήρια, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Προβολές Ντοκιμαντέρ | Το Τέλειο Γεύμα           

13-19 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: Κινηματογράφος Δαναός

Η έκθεση συνοδεύεται από το ντοκιμαντέρ ‘Το Τέλειο Γεύμα’ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μερκούρη, το οποίο αποκαλύπτει πώς και γιατί αυτή η διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου αλλά και πώς μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότερες πληροφορίες για προβολές εδώ

Συλλογικό έργο στο ΕΜΣΤ

Καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης στο ΕΜΣΤ

Μπορεί μία εικόνα να αποτυπώσει τις αξίες της μεσογειακής διατροφής; To Foodprint, σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ, το WWF Ελλάς στο πλαίσιο της καμπάνιας #Eat4Change και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας-Νεάπολης, προσκαλεί φωτογράφους όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν σε ένα συλλογικό φωτογραφικό έργο.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν τις αξίες της Μεσογειακής Διατροφής μέσα από τη φωτογραφία και να επικοινωνήσουν ιδέες πολιτιστικής κληρονομιάς, υγείας και βιωσιμότητας.

Online συμμετοχή εδώ

Συζήτηση με τη σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη και την δημοσιογράφο Αναστασία Μίαρη | Γαστρονομική κληρονομιά και Μεσογειακή Διατροφή

16 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: ΕΜΣΤ | Ώρα: 12:00 – 13:00

Πώς και πού μαθαίνουμε για τη γαστρονομική μας κληρονομιά;

Με καταγωγή από την Κρήτη, η σεφ Μαριάννα Λειβαδιτάκη έχει εργαστεί σε βραβευμένα εστιατόρια στο Λονδίνο και πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο μαγειρικής “Aegean”. Η δημοσιογράφος Αναστασία Μίαρη (@matriarcheats), κατά την διάρκεια των πολλών της ταξιδιών έχει συλλέξει συνταγές και ιστορίες από γιαγιάδες σε όλο τον κόσμο για τα βιβλία της, “Grand Dishes” και “γιαγια”.

Την συζήτηση θα συντονίσει η food blogger και αρχιτέκτονας Χρύσα Πετροχείλου (@nouvelle_alacuisine)

Εργαστήριο φωτογραφίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας 

15, 17, 23 Σεπτεμβρίου  | Τοποθεσία: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας & ΕΜΣΤ

Τριήμερο φωτογραφικό εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση της φωτογράφου Μυρτώς Παπαδοπούλου για νέους ηλικίας 13-17 ετών. Με αφετηρία προσωπικές ιστορίες που αναδεικνύουν τη σημασία που έχει το φαγητό στην καθημερινότητά τους, οι συμμετέχοντες θα συνδέσουν τη φωτογραφία με τη διατροφή.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Εργαστήρια Μαγειρικής για τη Μεσογειακή Διατροφή

20, 22, 27, 29 Σεπτεμβρίου | Τοποθεσία: Μαθήματα Μαγειρικής, Λ.Βουλιαγμένης 299, Άγιος Δημήτριος

Ανακαλύψτε τη μαγεία της Μεσογειακής Διατροφής μέσα από ειδικά μαθήματα μαγειρικής με θέμα: Όσπρια & Δημητριακά, Λαχανικά & Φρούτα, Comfort Meals & Fine Dining.

Με την επίδειξη του εισιτηρίου τους κατά την είσοδό τους στις προβολές της ταινίας “Το Τέλειο Γεύμα”, οι θεατές του κινηματογράφου ΔΑΝΑΟΣ έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στην κλήρωση, με έπαθλο 1 δωρεάν θέση σε κάποιο από τα παρακάτω εργαστήρια. Συνολικά, θα προσφερθούν 5 δωρεάν θέσεις ανά μάθημα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαγενεακό Εργαστήριο για τη Μεσογειακή Διατροφή

07, 11, 21, 25 Οκτωβρίου | Τοποθεσία: ΕΜΣΤ

Θεωρείτε την καθημερινή μας διατροφή κάτι σταθερό και αμετάβλητο στο χρόνο;

Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο της ομάδας “Απουσία”, άτομα διαφορετικών γενεών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, βιώματα, γνώσεις και απόψεις γύρω από τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του τότε και του τώρα. Ελάτε να συζητήσουμε, να παίξουμε, να μοιραστούμε και να ανακαλύψουμε.

Εργαστήριο φωτογραφίας σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Cinemathesis

Κύκλος 2 Συναντήσεων 30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου | Τοποθεσία: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  | Ώρα: 11:00-14:00

Ποιες είναι οι πρώτες ύλες της Μεσογειακής Διατροφής; Τι μπορούμε να μάθουμε παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας τις τροφές των Κυκλάδων; Εργαστήριο για παιδιά και νέους ηλικίας 10+ εργαστήριο, στον οποίο οι συμμετέχοντες δημιουργούν τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες με τρόφιμα και μας λένε τη δική τους μεσογειακή ιστορία μέσα από την φωτογραφία.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Tο Fοοdprint είναι μια παραγωγή της Anemon σε συνδιοργάνωση με το Goethe-Institut Athen, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα Μουσεία της Μπρέσια της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ενώ δημιουργήθηκε με τη στήριξη του προγράμματος Creative Europe της ΕE.