ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

ΕΜΣΤ

Είσοδος ελεύθερη

Η έκθεση Διευρυμένοι Διάλογοι προέκυψε μέσα από δύο παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, τις οποίες το ΕΜΣΤ οργάνωσε στο πλαίσιο της έκθεσης Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα, σε συνεργασία με τη Σχολή Φωτογραφίας Focus και το Φωτογραφικό Εργαστήριο της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω.

Tο ΕΜΣΤ συνεργάστηκε με τη Σχολή Φωτογραφίας Focus, για πρώτη φορά, παρέχοντας σε νέους σπουδαστές τη δυνατότητα, παράλληλα με τις σπουδές τους, να εφαρμόσουν την τέχνη της φωτογραφίας μέσα στον χώρο του Μουσείου. Στον ελεύθερο χρόνο τους οι σπουδαστές επισκέπτονταν την έκθεση Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα και φωτογράφιζαν τον εκθεσιακό χώρο και τα έργα. Μέσα από αυτή τη δράση ασκήθηκαν στις τεχνικές της φωτογραφικής λήψης, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους και επινόησαν τρόπους φωτογραφικής προσέγγισης του θέματος.

Η σταθερή πλέον, από το  2009, συνεργασία του ΕΜΣΤ με το Φωτογραφικό Εργαστήριο της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω συνεχίστηκε και φέτος. Αυτή τη φορά τα μέλη του Φωτογραφικού Εργαστηρίου πραγματοποιούσαν τις τακτικές συναντήσεις τους στον χώρο του ΕΜΣΤ ή και επισκέπτονταν ελεύθερα την έκθεση ο καθένας μόνος του, προσεγγίζοντας φωτογραφικά τα εκτιθέμενα έργα. Σκοπός της δράσης ήταν τόσο η άσκηση στην τέχνη της φωτογραφίας όσο και η εξοικείωση με τον χώρο του μουσείου και τη σύγχρονη τέχνη.

Οι δύο παράλληλες δράσεις διήρκησαν σχεδόν δύο μήνες. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη των δύο ομάδων εργάστηκαν με ενθουσιασμό, ενδιαφέρον και αφοσίωση, ενώ καθένας με την ιδιοσυγκρασία του διαμόρφωσε προσωπική στάση, ανέπτυξε διαλόγους, εμβάθυνε και απόλαυσε αισθητικά την έκθεση Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα και τα έργα της. Τα ατομικά και ομαδικά  φωτογραφικά πρότζεκτ που δημιουργήθηκαν παρουσιάζονται στην έκθεση Διευρυμένοι Διάλογοι.

Τα φωτογραφικά έργα της έκθεσης Διευρυμένοι Διάλογοι αποκαλύπτουν την ξεχωριστή φαντασία, ευαισθησία και ευρηματικότητα των δημιουργών τους ενώ επιβεβαιώνουν την πεποίθηση των επιμελητών της έκθεσης  Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα, ότι «τα έργα τέχνης έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν συνεχώς καινούργιες σημασίες και ανοιχτές ερωτήσεις, καθώς και να εγκαινιάζουν τον πολυπόθητο διάλογο, το βασικό εφαλτήριο για τον ανθρώπινο πολιτισμό».

Η έκθεση Διευρυμένοι Διάλογοι αποτελεί τόπο συνάντησης των δημιουργών και αφορμή για επικοινωνία και ανάπτυξη νέων διαλόγων μεταξύ τους, με αφορμή αυτή τη φορά τα δικά τους έργα, τις δικές τους τόσο διαφορετικές όσο και κοινές οπτικές. Οι Διευρυμένοι Διάλογοι επιδιώκουν να αναπτυχθούν και σε ένα ακόμη επίπεδο καθώς καλούν τους θεατές να συμμετέχουν στους Διαλόγους, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα, ενδεχομένως να αλλάξουν στάση και να επανεξετάσουν στερεοτυπικές αντιλήψεις.

Οι δράσεις εντάσσονται στον ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό  προσανατολισμό του ΕΜΣΤ που έχει ως στόχο το μουσείο, χωρίς αποκλεισμούς, να αποτελεί έναν ελκυστικό χώρο καλλιέργειας, ψυχαγωγίας, έκφρασης και επικοινωνίας για ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα και ανάγκες. Φιλοδοξία τους είναι ο διάλογος να συνεχιστεί και μετά το τέλος τους.

Επιμέλεια: Μαρίνα Τσέκου, Γιάννης Βασταρδής, Τάκης Ζερδεβάς

ΙΔΕΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ / ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Γιάννης Βασταρδής, Φωτογράφος καθηγητής σχολής Focus – Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ

VIDEOS