Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Buried Words, 2011

Το ΕΜΣΤ στις εκδηλώσεις για την Αθήνα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων

Οκτώβριος 2011

Πολλαπλές τοποθεσίες στην Αθήνα

To Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αθήνα με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας σημαντικά έργα από τις συλλογές του, εφήμερες δράσεις και νέες παραγωγές σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα, όπως πάρκα και δρόμους, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2011. Από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την Πλατεία Κοτζιά και την Πλατεία Ομονοίας, και από το Άλσος Παγκρατίου μέχρι την Πλατεία Εξαρχείων και την Ακαδημία Πλάτωνος, θα παρουσιάζονται διαδοχικά εγκαταστάσεις, βίντεο, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις με έργα της συλλογής του Μουσείου και νέες παραγωγές που ανοίγουν σε μια περίοδο κρίσης παράθυρα στη φαντασία και προβληματίζουν με τον κοινωνικό και πολιτικό τους χαρακτήρα. Στο πλαίσιο της πολιτικής  ανοίγματος στην πόλη, «εκτός των τειχών του», το Μουσείο απευθύνεται στους πολίτες, στους περιπατητές, σε όλον τον κόσμο, με έργα που ευαισθητοποιούν και κεντρίζουν με τον ποιητικό και κριτικό χαρακτήρα, τη φαντασία, τη σκέψη και τον προβληματισμό και ταυτόχρονα παρακινούν για συμμετοχή σε συλλογικές, κοινοτικές δράσεις στο δημόσιο χώρο.

Το διάστημα 28 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2011, θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές δράσεις Ελλήνων καλλιτεχνών, που αποτελούν νέες παραγωγές του ΕΜΣΤ. Την Παρασκευή 28,  Κυριακή 30 και  Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011 η Βαρβάρα Παπαδοπούλου θα πραγματοποιήσει δράση με τίτλο Βuried Words, μια παρέμβαση στο δημόσιο αστικό χώρο.  Η καλλιτέχνις θα «φυτέψει» και θα «θάψει» 15 περίπου λέξεις όπως πνοή, μπορώ, διψώ, άκου, κραυγή κ.ά. στον κήπο του Ωδείου Αθηνών, κατά μήκος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και στο λιθόστρωτο Πικιώνη. Η καλλιτέχνις χαρακτηριστικά περιγράφει τη δράση της ως εξής «Σε ελεύθερες επιφάνειες γης στο δημόσιο χώρο των πόλεων σπέρνω λέξεις χρησιμοποιώντας σπόρους απλού γρασιδιού. Σκάβω τη γη, σχηματίζω γράμματα (μεγέθους περίπου 25 εκ.) όπως θα έγραφε κανείς κάτι στην άμμο και σπέρνω μια λέξη. Στη συνέχεια την καλύπτω με χώμα, θάβω τη λέξη μέσα στη γη. Τα αποσπάσματα αυτά σπέρνονται σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Κάθε λέξη σημαίνει/λειτουργεί από μόνη της αλλά μπορεί ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες λέξεις, να δημιουργήσει συνεχώς καινούρια νοηματικά πλέγματα. Στον καμβά των πόλεων του κόσμου ξεφυτρώνουν όλες αυτές οι λέξεις σε διαφορετικές γλώσσες για να ξαφνιάσουν και να διαρρήξουν την αστική καθημερινότητα. Η γη γίνεται σαν ένας μαγικός πίνακας, πάνω στον οποίον αποκαλύπτονται αποσπάσματα από ένα ανοιχτό κείμενο.»

τo Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί μια εικαστική και εκπαιδευτική δράση του Γιώργου Λαζόγκα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού με τη συμμετοχή 20 παιδιών ηλικίας 6-12.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, τα παιδιά θα περιηγηθούν από τον καλλιτέχνη σε συγκεκριμένα σημεία του Κεραμεικού και θα συζητήσουν για την ιστορία του χώρου, για κάποια από τα μνημεία της περιοχής, αλλά και για τη σχέση του χώρου με τον καλλιτέχνη. Στη συνέχεια θα γίνει εκπαιδευτικό εργαστήριο με την καθοδήγηση του Γιώργου Λαζόγκα, κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά με αφορμή την περιήγηση στο χώρο, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με φωτοτυπημένο φωτογραφικό υλικό από μνημεία της περιοχής (επιτύμβια, αγάλματα, κίονες κ.τ.λ) στο οποίο θα παρέμβουν, επιζωγραφίζοντας, σχεδιάζοντας, χρωματίζοντας ή επικολλώντας υλικά  από το χώρο ή αποσπάσματα από περιοδικά και εφημερίδες.

Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη «Η ιδέα της διαδρομής στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού είναι μοναδική αφορμή εμπειριών με εικαστικό περιεχόμενο. Η ταυτότητα και η ιδιαιτερότητα του είναι πολυσήμαντη και παρέχει στοιχεία για συζήτηση, ερωτήματα και  τοποθετήσεις  για εικαστική διερεύνηση σε πολλές κατευθύνσεις.»

Επιμέλεια:
Άννα Καφέτση
Δάφνη Βιτάλη
Τίνα Πανδή

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝIΔΑ

H Βαρβάρα Παπαδοπούλου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορική Ανθρωπολογία της Μεσαιωνικής Δύσης στο Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι. Το έργο της έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, το Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, την Κωνσταντινούπολη, τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

www.barbara-papadopoulou.net

ΧΟΡΗΓΟΣ

Mε την ευγενική υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε.