Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΕΜΣΤ

LA VERITA E SEMPRE UN’ ALTRA – Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ

21/09/2018 - 11/11/2018

GALLERIA NAZIONALE - ΡΩΜΗ

 

La veritá é sempre un’ altra

Η αλήθεια είναι πάντα μία άλλη

Ένας διάλογος ανάμεσα σε δύο συλλογές

Ένα πρότζεκτ σε επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά, Διευθύντριας του ΕΜΣΤ, με τη συνεργασία της Δάφνης Βιτάλη, επιμελήτριας του ΕΜΣΤ

Εγκαίνια

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018

18.00 – 19.30

Διάρκεια έκθεσης

21/09/2018 – 11/11/2018

Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea

Viale delle Belle Arti 131 Ρώμη

 

Η Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea στη Ρώμη και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συνεργάζονται για την παρουσίαση ενός μοναδικού πρότζεκτ, με τίτλο La veritá é sempre un’ altra (Η αλήθεια είναι πάντα μια άλλη). Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 20 έργα από τη Συλλογή του ΕΜΣΤ που φιλοξενούνται μέσα στην έκθεση Time is Out of Joint, που αποτελεί την τρέχουσα παρουσίαση της μόνιμης συλλογής στην Galleria Nazionale, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Είναι η πρώτη φορά που η Galleria Nazionale ανοίγει τους χώρους της σε έναν ξένο οργανισμό και ενσωματώνει τη συλλογή του στον εκθεσιακό της προγραμματισμό. Ο διαπολιτισμικός διάλογος είναι πιο απαραίτητος από ποτέ, ειδικά στην Ευρώπη, ενώ ο συγκεκριμένος διάλογος βασίζεται σε μια δυνατή και μακροχρόνια σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η ιδέα ξεκίνησε με αφορμή το πρόγραμμα Tempo Forte Italia – Grecia 2018, μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα μαζί με καλλιτέχνες και άλλους σημαντικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και την Ιταλία. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενδυναμώσει και να εμβαθύνει την υπάρχουσα σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από διαφορετικούς τρόπους πολιτιστικών συνεργειών και ανταλλαγών, από την πολιτιστική κληρονομιά μέχρι και την σύγχρονη δημιουργία.

Ο προσωρινός χαρακτήρας της έκθεσης αποκτά μια «ορισμένη» μονιμότητα, που πηγάζει από τα ίδια τα έργα, επιτυγχάνοντας να «ενώσει» τις δύο συλλογές σε μία ενιαία παρουσίαση.

Η έκθεση είναι η 3η της σειράς Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, η οποία ξεκίνησε το 2016. Κάθε έκθεση της σειράς αποτελείται από δύο μέρη, την παρουσίαση στο συνεργαζόμενο ίδρυμα και αυτήν που λαμβάνει χώρα στο ΕΜΣΤ στην Αθήνα. Στην έκθεση στη Ρώμη θα εκτεθούν έργα 17 καλλιτεχνών. Η επιλογή των καλλιτεχνών βασίστηκε στη σχέση τους με το Gruppo Sigma, ένα ιστορικό κίνημα που ιδρύθηκε στη Ρώμη το 1959 από μια ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν μια βαθιά σχέση με την Ιταλία, τόπο που επέλεξαν είτε για την εκπαίδευσή τους είτε για την καλλιτεχνική τους έρευνα και, ως εκ τούτου, η επιρροή της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής κατάστασης της Ρώμη, κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην πόλη, αποτυπώνεται στα έργα τους. Οι ομοιότητες και οι διαφορές που προκύπτουν από την αντιπαραβολή των έργων εξαρτώνται και από την ερμηνεία και την αντίληψη των θεατών.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Δημήτρης Αληθεινός, Κώστας Βαρώτσος, Γιάννης Γαΐτης, Ειρήνη Ευσταθίου, Έμιλι Ζασίρ, Μαίρη Ζυγούρη, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Κιμσούτζα, Πιοτρ Κοβάλσκι, Δημήτρης Κόζαρης, Δημήτρης Κοντός, Μανώλης Μπαμπούσης, Κύριλλος Σαρρής,Τόμας Στρουθ, Κώστας Τσόκλης, Στάθης Χρυσικόπουλος

Πληροφορίες

Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea

viale delle Belle Arti 131, Rome

Είσοδος για άτομα με μειωμένη κινητικότητα: Via Gramsci 71

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη – Κυριακή: 8.30 – 19.30

εισιτήριο: € 10,00

μειωμένο: € 5,00

T + 39 06 32298221

 

lagallerianazionale.com

#LaGalleriaNazionale

 

Γραφείο Τύπου Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea

gan-amc.uffstampa@beniculturali.it | T +39 06 322 98 328/308/307

 

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)

Aθήνα, 117 43

Τηλ: 211 1019000

Φαξ: 211 1019111

 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας ΕΜΣΤ

pressoffice@emst.gr T +30 211 1019009

 

Φωτογραφία: Κώστας Βαρώτσος, La veritá é sempre un’ altra, 1980

 

Χορηγός Αερομεταφορών

 

Χάρτης έκθεσης

 

Εγκαίνια της έκθεσης

 

Φωτογραφίες από την έκθεση

 

 

EL / EN