Ειρήνη Ευσταθίου, Επέτειος, 2010 (λεπτομέρεια)

Ειρήνη Ευσταθίου – Customer / Value / Service

Ωδείο Αθηνών - Project Room

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου 2010 το νέο έργο της Ειρήνης Ευσταθίου με τίτλο Customer / Value / Service στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2010, παραγγελίες του μουσείου για το Project Room που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin. Η Ευσταθίου προτείνει ένα τετράπτυχο έργο από λιθογραφίες, ξυλογραφίες, σχέδια και ζωγραφιές. Το έργο αποτελεί συνέχεια μιας έρευνας που έχει ξεκινήσει η καλλιτέχνις γύρω από τη συλλογική μνήμη και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα γεγονότα μέσω των εικόνων και τον τύπο. Η έκθεση Customer / Value / Service, που αποτελείται από τέσσερις ενότητες έργων, πραγματεύεται δημόσια γεγονότα με πολιτικό χαρακτήρα και επιδιώκει να ανιχνεύσει τον κοινωνικό χώρο που διαμορφώνεται από τις συλλογικές αναταραχές.

Η πρώτη ενότητα με τίτλο Anniversary αναφέρεται στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και αποτελείται από 36 λιθογραφίες, αριθμός που ισοδυναμεί με τα χρόνια που έχουν περάσει από το 1974 μέχρι και το 2009. Το κάθε τύπωμα είναι βασισμένο σε μια φωτογραφία από τη διαδήλωση της επετείου της 17ης Νοεμβρίου της κάθε χρονιάς. Η ενότητα με τίτλο Works to be Occupied αναφέρεται στις αναταραχές που πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους της Αθήνας το Δεκέμβρη του 2008 και πρόκειται για μια σειρά από 15 ξυλογραφίες με σκηνές από τα επεισόδια, τα καμένα κτίρια κτλ. Οι πηγές της Ευσταθίου είναι και πάλι εικόνες από τον τύπο. Τα 15 σχέδια της τρίτης ενότητας παρουσιάζουν λεπτομέρειες από τους εσωτερικούς χώρους κρατικών υπηρεσιών στην Αθήνα, τα οποία είναι βασισμένα σε φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια. Με τον χιουμοριστικό και αυτό-αναφορικό τίτλο Field Dispatch from the Earnest Cartographer που δίνει η καλλιτέχνις στην ενότητα αυτή, η Ευσταθίου πραγματοποιεί μια επιτόπια έρευνα στους θεσμούς αυτούς που αμφισβητούνται από τις σημερινές διαμαρτυρίες.

Τέλος, το project ολοκληρώνεται με 5 ζωγραφικά έργα που έχουν τίτλο Agony is Our Triumph τα οποία προκύπτουν από το αρχείο εικόνων που έχει οργανώσει η καλλιτέχνις για την συγκεκριμένη έκθεση. Τα πέντε ζωγραφικά έργα λειτουργούν συνοπτικά και περιληπτικά για ολόκληρη την παρουσίαση. Στην έκθεση αυτή η Ευσταθίου καταπιάνεται με την περίοδο της μεταπολίτευσης αλλά και με σύγχρονα γεγονότα για να εξετάσει την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας και να πραγματευτεί έννοιες όπως η αντίσταση, η συλλογική ζωή, η προσωπική συνείδηση, κ.ά.

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝIΔΑ

Η Ειρήνη Ευσταθίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης και στο Πανεπιστήμιο Tufts απ’ όπου και έλαβε το πτυχίο της στις Καλές Τέχνες το 2003. Το 2004 η Σχολή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης την βράβευσε με το Albert Henry Whiten Traveling Scholars Grant. Το 2010 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η Ευσταθίου έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατες συμμετοχές: Perpetual Dialogue, Andrea Rosen Gallery, Νέα Υόρκη, Paint-id, Σύγχρονη ζωγραφική στην Ελλάδα, ως μέρος της 2ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, στην Μπιενάλε του Portland στο Portland Museum of Art, Portland, Maine, Selective Knowledge σε συνεργασία με το ITYS Ινστιτούτο για τη σύγχρονη τέχνη και σκέψη στην Αθήνα. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2009 κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ που οργανώνει το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα. Η Ευσταθίου ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΧΟΡΗΓΟΣ

Με την ευγενική υποστήριξη του

BOMBAY SAPPHIRE, the BOMBAY SAPPHIRE bottle
design and device are trademarks and/or registered trademarks