Γιώργος Χατζημιχάλης, Από το πρώτο κεφάλαιο 1939 – 1951

Γιώργος Χατζημιχάλης – Ο ζωγράφος Α.Κ. –  Ένα Μυθιστόρημα

Ωδείο Αθηνών

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 9 Νοεμβρίου 2011 έως τις 18 Μαρτίου 2012 το νέο έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη με τίτλο Ο ζωγράφος Α.Κ. – Ένα Μυθιστόρημα, στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2011, παραγγελίες του μουσείου που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση που αποτελείται από 265 μικρών και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφικά έργα, 27 φωτογραφίες, μία κατασκευή και ένα βίντεο, τα οποία αποτελούν την αναδρομική έκθεση ενός φανταστικού ζωγράφου. Υιοθετώντας την πρακτική ενός μυθιστοριογράφου, ο Χατζημιχάλης οραματίζεται ένα μυθοπλαστικό πρόσωπο και φιλοτεχνεί τα έργα του, εξιστορώντας μια ιστορία. Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλές αναγνώσεις και περιλαμβάνει πλήθος αναφορών και συσχετισμών. Στο έργο αυτό ο Χατζημιχάλης συνδέει το προσωπικό με το συλλογικό, το βιωματικό με τη φαντασίωση, τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα, την ταυτότητα με την ετερότητα και τον εαυτό με τον Άλλον. Το έργο εμπεριέχει και ένα υποβόσκων αυτοβιογραφικό στοιχείο, καθώς αναπόφευκτα ο βίος του φανταστικού ζωγράφου συναντάει αυτόν του δημιουργού του μυθιστορήματος. Στο αφηγηματικό αυτό έργο, ο Γιώργος Χατζημιχάλης καταπιάνεται με θέματα όπως το ανθρώπινο σώμα και η ανθρώπινη ψυχή, η ασθένεια, η απώλεια, η μνήμη, η ψύχωση, ο θάνατος.

Ο τίτλος του έργου και κατ’ επέκταση o τίτλος της παρούσας έκθεσης, έχει τη μορφή των πληροφοριών ενός βιβλίου. Ο Γιώργος Χατζημιχάλης, είναι ο συγγραφέας, ο ζωγράφος Α.Κ. ο τίτλος του, ενώ το είδος του βιβλίου είναι μυθιστόρημα. Πρόκειται βέβαια για ένα εικαστικό μυθιστόρημα το οποίο δεν είναι γραμμένο με λέξεις αλλά με εικόνες, κυρίως ζωγραφικές αλλά και φωτογραφικές και κινούμενες (βίντεο), το οποίο δημιουργήθηκε μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων περίπου χρόνων.

Μέσα από τον ψυχισμό του Α.Κ., ο Χατζημιχάλης μιλάει έμμεσα για τη δική του ιστορία, για τη δική του καλλιτεχνική διαδρομή, για τις δικές του σκέψεις, επιθυμίες, ανάγκες, φοβίες και ανησυχίες, αποκαλύπτοντας απόκρυφες στιγμές από τον δικό του βίο. Η αναζήτηση του εαυτού μέσω του Άλλου, αλλά και του εαυτού ως Άλλου, είναι τελικά ο λόγος ύπαρξης ολόκληρου του έργου.

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη

ΧΟΡΗΓΟΣ

Με την ευγενική υποστήριξη του: