Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 9 Νοεμβρίου 2011 έως τις 18 Μαρτίου 2012 το νέο έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη με τίτλο Ο ζωγράφος Α.Κ. – Ένα Μυθιστόρημα, στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2011, παραγγελίες του μουσείου που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin.
Πρόκειται για μια εγκατάσταση που αποτελείται από 265 μικρών και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφικά έργα, 27 φωτογραφίες, μία κατασκευή και ένα βίντεο, τα οποία αποτελούν την αναδρομική έκθεση ενός φανταστικού ζωγράφου. Υιοθετώντας την πρακτική ενός μυθιστοριογράφου, ο Χατζημιχάλης οραματίζεται ένα μυθοπλαστικό πρόσωπο και φιλοτεχνεί τα έργα του, εξιστορώντας μια ιστορία. Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλές αναγνώσεις και περιλαμβάνει πλήθος αναφορών και συσχετισμών. Στο έργο αυτό ο Χατζημιχάλης συνδέει το προσωπικό με το συλλογικό, το βιωματικό με τη φαντασίωση, τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα, την ταυτότητα με την ετερότητα και τον εαυτό με τον Άλλον. Το έργο εμπεριέχει και ένα υποβόσκων αυτοβιογραφικό στοιχείο, καθώς αναπόφευκτα ο βίος του φανταστικού ζωγράφου συναντάει αυτόν του δημιουργού του μυθιστορήματος. Στο αφηγηματικό αυτό έργο, ο Γιώργος Χατζημιχάλης καταπιάνεται με θέματα όπως το ανθρώπινο σώμα και η ανθρώπινη ψυχή, η ασθένεια, η απώλεια, η μνήμη, η ψύχωση, ο θάνατος.
Ο τίτλος του έργου και κατ’ επέκταση o τίτλος της παρούσας έκθεσης, έχει τη μορφή των πληροφοριών ενός βιβλίου. Ο Γιώργος Χατζημιχάλης, είναι ο συγγραφέας, ο ζωγράφος Α.Κ. ο τίτλος του, ενώ το είδος του βιβλίου είναι μυθιστόρημα. Πρόκειται βέβαια για ένα εικαστικό μυθιστόρημα το οποίο δεν είναι γραμμένο με λέξεις αλλά με εικόνες, κυρίως ζωγραφικές αλλά και φωτογραφικές και κινούμενες (βίντεο), το οποίο δημιουργήθηκε μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων περίπου χρόνων.
Μέσα από τον ψυχισμό του Α.Κ., ο Χατζημιχάλης μιλάει έμμεσα για τη δική του ιστορία, για τη δική του καλλιτεχνική διαδρομή, για τις δικές του σκέψεις, επιθυμίες, ανάγκες, φοβίες και ανησυχίες, αποκαλύπτοντας απόκρυφες στιγμές από τον δικό του βίο. Η αναζήτηση του εαυτού μέσω του Άλλου, αλλά και του εαυτού ως Άλλου, είναι τελικά ο λόγος ύπαρξης ολόκληρου του έργου.
Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη, Γιώργος Χατζημιχάλης
Kείμενα: Δάφνη Βιτάλη, Ούλριχ Λόοκ και Σάββα Μιχαήλ
ΙSBN: 978-960-8349-58-2
Αριθμός σελίδων: 360
Γλώσσα: Ελληνικά / Αγγλικά
Διαστάσεις: 16,5 x 12 εκ
Έτος έκδοσης: 2011
Διατίθεται προς πώληση: 25 €
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:
[…] Το έργο Ο ζωγράφος Α.Κ. – Ένα μυθιστόρημα έχει ως αφετηρία την κατασκευή ενός Άλλου προσώπου και σκοπό την εξιστόρηση της ζωής του προσώπου αυτού. Κατασκευάζοντας λοιπόν μια νέα persona, o Χατζημιχάλης καλείται να φανταστεί τα στοιχεία της ταυτότητάς του, δηλαδή το φύλο του, την εθνικότητα του, την ηλικία του, την εποχή στην οποία έζησε, το επάγγελμά του, την ψυχοσύνθεσή του, κτλ. Συνεπώς ο Χατζημιχάλης συνθέτει έναν χαρακτήρα που έχει καταρχήν ενδιαφέρον για τον ίδιο· για τους δικούς του προσωπικούς και καλλιτεχνικούς προβληματισμούς. Πρόκειται λοιπόν για έναν άντρα καλλιτέχνη, και συγκεκριμένα για έναν ζωγράφο, ο οποίος αν ζούσε σήμερα θα ήταν 87 χρονών, ενώ πεθαίνει τελικά γύρω στα 60 του χρόνια. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι τα βιογραφικά αυτά στοιχεία του μυθιστορηματικού ήρωα δεν είναι τυχαία. Ο Χατζημιχάλης επιλέγει ο ήρωας του να είναι ακριβώς τριάντα χρόνια μεγαλύτερός του, και άρα θα μπορούσε να έχει την ηλικία του πατέρα του, και να ζει μέχρι περίπου την ηλικία που έχει ο ίδιος σήμερα.
Είναι εμφανές ότι η ονομασία Α.Κ., στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου, δεν αποτελεί ένα απλό ψευδώνυμο όπως στο έργο Μια στιγμή στο μυαλό του κυρίου Α.Κ., αλλά ένα ετερώνυμο, για να χρησιμοποιήσουμε την λογοτεχνική έννοια του Φερνάντο Πεσσόα. Όπως ο Πεσσόα απέδιδε το έργο του σε λογοτεχνικά alter egos, έτσι και ο Χατζημιχάλης, με έναν παρόμοιο τρόπο, δεν επιλέγει για το έργο αυτό ένα μόνο ψευδώνυμο, αλλά δημιουργεί έναν χαρακτήρα που έχει μια ολοκληρωμένη ταυτότητα, μια υποτιθέμενη βιογραφία, μια συγκεκριμένη σωματική κατασκευή και ένα προσωπικό ζωγραφικό ύφος. Δημιουργεί δηλαδή ένα εικαστικό alter ego με το οποίο ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος. Η διαφορά βέβαια είναι ότι ο Χατζημιχάλης μας γνωστοποιεί την πρακτική του αυτή, και μάλιστα την επισημαίνει, σε αντίθεση με τον Πορτογάλο συγγραφέα ο οποίος την αποσιωπούσε. […]
Δάφνη Βιτάλη
ΧΟΡΗΓΟΣ
Με την ευγενική υποστήριξη του: