Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΕΜΣΤ

ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ – ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΦΙΞ

Προφορικές Ιστορίες – Το κτήριο ΦΙΞ

Το κτήριο ΦΙΞ, μόνιμη πλέον στέγη του ΕΜΣΤ και κομμάτι της ταυτότητάς του, δεν αποτελεί μόνο αθηναϊκό τοπόσημο αλλά μέρος της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας και της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς. Σημαντικό δείγμα του μεταπολεμικού μοντερνισμού και χαρακτηριστικό έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου και του συνεργάτη του Μαργαρίτη Αποστολίδη, το Φιξ, η ιστορία του και οι παρεμβάσεις που υπέστη, κάποιες από τις οποίες αλλοίωσαν την αρχική του φυσιογνωμία, έχουν απασχολήσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό.

Πόσα όμως γνωρίζουμε για το εμβληματικό κτήριο; Τι ξέρουμε για τις αθέατες και αμφιλεγόμενες  πτυχές της μακράς και πολύπλευρης ιστορίας του;

Το ΕΜΣΤ μέσα από το πρόγραμμά του «Προφορικές Ιστορίες: Το κτήριο ΦΙΞ» εστιάζει στις προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίστηκαν με το κτήριο: περίοικοι,  περαστικοί, παλιοί εργαζόμενοι, αρχιτέκτονες, κρατικοί λειτουργοί κ.ά. θυμούνται και καταθέτουν τις αφηγήσεις τους συμβάλλοντας στη διάσωση της συλλογικής μνήμης.

Το πρόγραμμα «Προφορικές Ιστορίες: Το κτήριο ΦΙΞ», πραγματοποιείται στο πλαίσιο εμπλουτισμού και ανάδειξης του καλλιτεχνικού αρχείου του ΕΜΣΤ και αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος Προφορικές Ιστορίες. Για την υλοποίησή του, το ΕΜΣΤ συνεργάζεται με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο,  το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ.

Ιδέα και συντονισμός: Ανίνα Βαλκανά (Επιμελήτρια ΕΜΣΤ), Ελένη Γανίτη (Επιμελήτρια ΕΜΣΤ)

Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Ανίνα Βαλκανά, (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ), Τασούλα Βερβενιώτη, (Ιστορικός, μέλος του Συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας), Ελένη Γανίτη (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ), Ειρήνη Νάκου (Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας)

Επιστημονική ομάδα: Ανδρομάχη Γκαζή (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Δήμητρα Λαμπροπούλου (Λέκτορας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ), Τάσης Παπαϊωάννου (Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ), Αργύρης Ρόκας (Ομότιμος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ). Με τη συμβουλευτική συνδρομή της Δρ. Ντόρας Θεοδωροπούλου (Αρχιτέκτων Μηχανικός)

EL / EN