Στις 15 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν από την επίσημη έξοδό της στις κινηματογραφικές αίθουσες, η StraDa, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζουν σε δύο αποκλειστικές δωρεάν προβολές την αριστουργηματική ταινία ΟΛΗ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ | All The Beauty and the Bloodshed — μια βαθιά πολιτική και επιδραστική ταινία της, βραβευμένης με Όσκαρ για το CITIZENFOUR, Laura Poitras. Η ταινία, η οποία κατέκτησε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, παρουσιάζει το συνταρακτικό πορτρέτο της Nan Goldin, της καλλιτέχνιδας-ακτιβίστριας που με την τέχνη της προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
Laura Poitras (Λόρα Πόϊτρας), Σκηνοθέτιδα, Παραγωγός
Η Laura Poitras είναι σκηνοθέτιδα και δημοσιογράφος. Η ταινία της Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία, σε συνεργασία με τη θρυλική φωτογράφο και ακτιβίστρια Nan Goldin, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (2022) και την επόμενη χρονιά ήταν στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Στην Ελλάδα προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» αποσπώντας την Χρυσή Αθηνά Ντοκιμαντέρ.
Με την ταινία CITIZENFOUR, την τρίτη ταινία της τριλογίας της για τον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και βραβεία από την British Film Academy, τα Independent Spirit Awards, την Directors Guild of America, το German Filmpreis, τα Gotham Awards κ.ά. Οι άλλες δυο ταινίες της τριλογίας είναι το My Country, My Country, που στην κατάληψη του Ιράκ από τις δυνάμεις των Η.Π.Α (Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ) και το The Oath, με θέμα το Γκουαντάναμο και τον περιβόητο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (2 Υποψηφιότητες για το βραβείο Emmy).
Το 2014 έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ Κοινωνικής Προσφοράς για τα ρεπορτάζ της στις εφημερίδες The Guardian και Washington Post, τα οποία αφορούσαν σε ζητήματα μαζικής παρακολούθησης από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις για τη δουλειά της, όπως την Υποτροφία Μακάρθουρ και το Βραβείο Peabody. Η φιλμογραφία της περιλαμβάνει, επίσης, τις ταινίες Risk, Flag Wars, Project X, O’Say Can You See, Death of a Prisoner, The Program, Triple-Chaser και Terror Contagion. Είναι συνιδρύτρια του The Intercept, First Look Media και Field of Vision, το οποίο χρηματοδότησε και ανέλαβε την παραγωγή περισσότερων από 100 ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένων και πέντε ταινιών υποψήφιων για Όσκαρ.
Nan Goldin (Ναν Γκόλντιν), Παραγωγός, Φωτογράφος
Μια από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές καλλιτέχνιδες της γενιάς της, η Goldin έφερε πραγματική επανάσταση στην τέχνη της φωτογραφίας μέσω των βαθύτατα προσωπικών πορτρέτων της. Τα τελευταία 45 χρόνια η Goldin έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο ανεξίτηλες εικόνες του 20ού και του 21ου αιώνα. Από τη δεκαετία του 1970, το έργο της διερευνά τις έννοιες του φύλου και τους ορισμούς της κανονικότητας. Καταγράφοντας τη ζωή της και τις ζωές των φίλων που την περιβάλλουν, η Goldin δίνει φωνή και ορατότητα στις κοινότητές της. Τη δεκαετία του 1980, αυτές οι εικόνες της «διευρυμένης οικογένειάς» της έγιναν το θέμα της σημαντικής προβολής διαφανειών (slide shows) και του πρώτου της βιβλίου The Ballad of Sexual Dependency. Το 1985 το έργο της συμπεριλήφθηκε στη μπιενάλε του Whitney Museum of American Art. Μια δεκαετία αργότερα, το 1996, μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου της άνοιξε στο Whitney και περιόδευσε σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη. Το 2001, μια δεύτερη αναδρομική έκθεση του έργου με τίτλο Le Feu Follet, πραγματοποιήθηκε στο Centre Pompidou, στο Παρίσι, και περιόδευσε διεθνώς ως The Devil’s Playground. Μια τρίτη αναδρομική έκθεση με τίτλο This Will Not End Well, εγκαινιάστηκε στο Moderna Museet της Στοκχόλμης φέτος το φθινόπωρο και θα ταξιδέψει διεθνώς στη συνέχεια. Αυτή την στιγμή το Stedelijk Museum, Αμστερντάμ φιλοξενεί μεγάλη αναδρομική της.
Η Goldin έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Commandeur des Arts et Des Lettres από τη γαλλική κυβέρνηση (2006), το βραβείο Hasselblad (2007), το μετάλλιο Edward MacDowell (2012) και το βραβείο Lucie Award fo rAchievement in Portraiture (2014). Επιλεγμένες δημοσιεύσεις του έργου της περιλαμβάνουν: The Other Side (1993), A Double Life (με τον David Armstrong, 1994), Tokyo Love (με τον Nobuyoshi Araki, 1995), I’ll Be Your Mirror (1997), Ten Years After (1997), The Devil’s Playground (2003), The Beautiful Smile (2008), Eden and After (2014) και Diving for Pearls (2016). Το έργο της All By Myself (1995-96) βρίσκεται στην συλλογή του ΕΜΣΤ.
Το 2017, η καλλιτέχνης ίδρυσε την ομάδα PAIN (Prescription Addiction Intervention Now), η οποία αντιμετωπίζει την κρίση του συνεχιζόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών, στοχεύοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν επωφεληθεί από τους εθισμούς και ευθύνονται για τους θανάτους περισσότερων από μισό εκατομμύριο Αμερικάνων πολιτών. Η PAIN τάσσεται υπέρ της ελαχιστοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων, της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών και των σωτήριων θεραπειών για τους χρήστες.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Laura Poitras
ΜΟΥΣΙΚΗ: Soundwalk Collective
Η ταινία, βραβευμένη με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αλλά και την Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας 2022, σκιαγραφεί την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Nan Goldin, Ταυτόχρονα, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να καταγγείλει και να αποκαλύψει τη δυναστεία μεγιστάνων της φαρμακοβιομηχανίας, που ήταν υπεύθυνη για την ολέθρια δράση των οπιοειδών OxyContin, υπεύθυνα για τον θάνατο περίπου μισoύ εκατομμυρίου ανθρώπων. Με μια ταινία, συγκλονιστική σε πολλά επίπεδα, η Laura Poitras, η βραβευμένη με Όσκαρ δημιουργός, αφηγείται το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μετατρέποντας το προσωπικό του βίωμα και τραύμα σε ελπίδα για τους άλλους, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι το να αλλάξεις τον κόσμο είναι ίσως η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η υπέρτατη πολιτική πράξη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ταινία θα προβληθεί στην αίθουσα προβολών του ημιώροφου στις 19:00 και στις 21:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο Μουσείο μισή ώρα πριν από κάθε προβολή.
Η ταινία θα προβληθεί στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.
Η διάρκεια της ταινίας είναι 120′.