Το ΕΜΣΤ σας προσκαλεί στο συμπόσιο Πέρα-από-το-Kράτος με το οποίο ολοκληρώνεται η έκθεση Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος. Το συμπόσιο συγκεντρώνει καλλιτέχνες, επιμελητές, συγγραφείς, νομικούς, πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές προκειμένου να διερευνήσει τις διασταυρώσεις της τέχνης και της πολιτικής της χειραφέτησης, της τεχνολογίας και της νομικής επιστήμης ώστε να οραματιστούν το κράτος αλλιώς, να διεκδικήσουν εκ νέου τα εργαλεία της κατασκευής του και να συζητήσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό, την παγκόσμια επισφάλεια και την κλιματική καταστροφή.
Η πρώτη συνεδρία πάνελ, με τίτλο «Κράτη χωρίς κρατική υπόσταση», αναλαμβάνει μια κριτική του κράτους και των πατριαρχικών και εθνικιστικών νοοτροπιών του, αναδεικνύοντας σύγχρονες οικολογίες μιας πολιτικής χωρίς κράτος και του πολιτισμικού φαντασιακού της. H δεύτερη συνεδρία, με τίτλο «Κολεκτιβοποιήσεις», αναλύει τη νεοφεουδαρχική τάξη των εταιρειών των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η Google και η Meta, και οραματίζεται μορφές κολεκτιβιστικών ψηφιακών κοινοτήτων. Το τρίτο πάνελ, με τίτλο «Υπερεθνικές Ενώσεις», αμφισβητεί τις πολιτικές του απομονωτισμού και προσπαθεί να φανταστεί πώς μια πανευρωπαϊκή και υπερεθνική πολιτική θα μπορούσε να δράσει στην κλίμακα των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά σήμερα.
Μεταξύ των συνεδριών θα λάβουν χώρα δύο περφόρμανς από τους VASKOS και την Urok Shirhan υπό τον τίτλο «Πέραν-του-Εθνικού-Ύμνου», οι οποίες εξερευνούν τις αφηγηματικές και ηχητικές δυνατότητες ενός μελλοντικού πέρα-από-το-κράτος.
Η σύνθεση του συμποσίου βασίζεται σε ένα τρίπτυχο έργων του Jonas Staal – New World Summit, Collectivize Facebook και New Unions – τα οποία απλώνονται και διαπλέκονται μεταξύ τους στους δύο ορόφους της έκθεσης Statecraft, την οποία έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Γρέγου.
Συμμετέχουν: Αθηνά Αθανασίου· Hera Chan· Viviana Checchia· Jan Fermon· Vincent W.J. van Gerven Oei· Κυριακή Γονή· Paul Goodwin· Κατερίνα Γρέγου· Kawa Nemir· Mihnea Mircan· Urok Shirhan· Jonas Staal· Θεόφιλος Τραμπούλης · VΑSKOS (Βασίλης Νούλας και Κωστής Τζιμούλης).
Οργάνωση: Jonas Staal, Κατερίνα Γρέγου, Θεόφιλος Τραμπούλης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
13:00-18:00
Πέρα-από-το-Statecraft #1: Κράτη χωρίς κρατική υπόσταση
Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης και της πολιτισμικής εργασίας στον αγώνα για τον αυτοπροσδιορισμό τον 21ο αιώνα; Και με ποιος τρόπους μπορούμε να φανταστούμε και να ασκήσουμε τον αυτοπροσδιορισμό πέρα από την κατασκευή του έθνους-κράτους;
13:00-13:15 Καλωσόρισμα και εισαγωγή από την Κατερίνα Γρέγου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ)
13:15-13:25 Καλωσόρισμα και εισαγωγή, Jonas Staal και Θεόφιλος Τραμπούλης
13:25-13:35 Kawa Nemir
13:35-13:45 Hera Chan
13:45-13:55 Mihnea Mircan
13:55-14:30 Συζήτηση με τη συντονίστρια και το κοινό
14:30-15:00 Διάλειμμα
Πέρα-από-το-Statecraft #2: Κολεκτιβοποιήσεις
Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης και της πολιτιστικής εργασίας στην προσπάθειά μας να οραματιστούμε νέες μορφές κολεκτιβοποίησης απέναντι στην κατάρρευση των κοινωνικών υποδομών από τη μια, και την άνοδο εταιρειών των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δρουν πέρα της δημοκρατίας από την άλλη;
15:00-15:10 Ta τραγούδια της πατρίδας μας, περφόρμανς, VASKOS
15:10-15:15 Εισαγωγή του Vincent W.J. van Gerven Oei (συντονιστής)
15:15-15:25 Jan Fermon
15:25-15:35 Κυριακή Γονή
15:35-16:10 Συζήτηση με τον συντονιστή και το κοινό
16:10-16:40 Διάλειμμα
Πέρα-από-το-Statecraft #3: Υπερεθνικές Ενώσεις
Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης και της πολιτιστικής εργασίας στην προσπάθειά μας να φανταστούμε και να δοκιμάσουμε νέες μορφές υπερεθνικής ενοποίησης; Πώς μπορούμε να δράσουμε ενάντια στη συλλογική κρίση σε πλανητικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως την ιδιαιτερότητα του τόπου;
16:40-16:50 Just Songs, περφόρμανς, Urok Shirhan
16:50-16:55 Εισαγωγή της Viviana Checchia (συντονίστρια)
16:55-17:05 Paul Goodwin
17:05-17:15 Αθηνά Αθανασίου
17:15-17:50 Συζήτηση με τη συντονίστρια και το κοινό
17:50-18:00 Συμπεράσματα Jonas Staal, Θεόφιλος Τραμπούλης, Κατερίνα Γρέγου
18:00 και μετά Ποτό στο ΕΜΣΤ Café
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
Ο Kawa Nemir είναι Κούρδος συγγραφέας και μεταφραστής από τα αγγλικά στα κουρδικά. Έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων τον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόυς και τον Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Είναι επίσης ο αρχισυντάκτης του κουρδικού λογοτεχνικού περιοδικού Jiyana Rewşen.
Η Hera Chan είναι πολιτιστική εργάτρια. Ζει στο Άμστερνταμ μέσω της Καουλούν και είναι συνεπιμελήτρια του προγράμματος Greater China, στην Tate. Η πρακτική ως πολίτη πληροφορείται από την πολιτική πράξη και δομείται γύρω από τις στενή συνεργασία με τους συναδέλφους της και τη φιλία με τους συνεργάτες της. Το έργο της αφορά την εξουσία και την κινητικότητα.
Ο Mihnea Mircan είναι επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας που ζει κι εργάζεται στο Βουκουρέστι. Οι πιο πρόσφατες δουλειές τους είναι η έκθεση A Biography of Daphne [Μια βιογραφία της Δάφνης], που παρουσιάστηκε στο ACCA, στη Μελβούρνη, και Landscape in a Convex Mirror [Τοπίο σε κοίλο κάτοπτρο], μια έκθεση για την έκδοση του 2021 της Μπιενάλε Καλλιτεχνικών Συναντήσεων στην Τιμοσοάρα.
Η Κατερίνα Γρέγου είναι επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος. Από το καλοκαίρι του 2021 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Η επιμελητική της πρακτική διερευνά τις σχέσεις μεταξύ τέχνης, κοινωνίας και πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του καπιταλισμού, της κρίσης και των μεταβαλλόμενων κυκλωμάτων παγκόσμιας παραγωγής.
Οι VASKOS είναι η καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ του Βασίλη Νούλα και του Κώστα Τζιμούλη η οποία ξεκίνησε στην Αθήνα το 2014. Το θέμα τους είναι η υβριδικότητα και ερευνά με παιγνιώδη τρόπο την έννοια του καλλιτεχνικής, σεξουαλικής και εθνικής ταυτότητας χρησιμοποιώντας διάφορα εκφραστικά μέσα: φωτογραφία, περφόρμανς, σχέδιο, βίντεο και κεραμικά.
Ο Jan Fermon είναι δικηγόρος με έδρα τις Βρυξέλλες, ειδικευμένος στο ποινικό δίκαιο, το διεθνές (ανθρωπιστικό) δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαζί με τον καλλιτέχνη Jonas Staal ξεκίνησε τη συλλογική αγωγή Collectivize Facebook κατά της Meta Platforms, Inc.
Η Κυριακή Γονή είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μέσα από πολυμεσικές εγκαταστάσεις, προσεγγίζει κριτικά ζητήματα γύρω από την τεχνολογία και την κοινωνική αλληλεπίδραση, όπως η ιδιωτικότητα και η επιτήρηση, ο έλεγχος της πληροφορίας, τα δίκτυα και οι υποδομές, καθώς και οι σχέσεις ανθρώπου-μηχανής.
Ο Vincent W.J. van Gerven Oei είναι φιλόλογος, εκδότης και συνδιευθυντής της ανεξάρτητης εκδοτικής πλατφόρμας ανοιχτής πρόσβασης punctum books με έδρα τα Τίρανα. Είναι ειδικός στην αρχαία γλώσσα της Νουβίας και συνεκδότης του Dotawo, του εντύπου της Ένωσης για τις Νουβιανές Σπουδές.
Η Urok Shirhan είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Στην καλλιτεχνική της πρακτική δρα στην τομή μεταξύ περφόρμανς, εικαστικών τεχνών και κριτικής θεωρίας. Χρησιμοποιώντας ήχο, βίντεο, περφόρμανς και γραφή, τα έργα της συνδιαλέγονται με ευρεθέντα υλικά και αφηγήσεις, τόσο ιστορικές όσο και σύγχρονες, συχνά βασισμένες στην οικογενειακή της ιστορία πολιτικής μετανάστευσης.
Ο Paul Goodwin είναι ανεξάρτητος επιμελητής, πολεοδόμος, ακαδημαϊκός και ερευνητής, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, και του οποίου οι δουλειές εστιάζουν κυρίως στους καλλιτέχνες της μαύρης διασποράς και στις εικαστικές κουλτούρες. Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Διεθνικής Τέχνης, Ταυτότητας και Έθνους (TrAIN), του Πανεπιστημίου Τεχνών του Λονδίνου.
Η Αθηνά Αθανασίου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στην Αθήνα. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία Agonistic Mourning: Political Dissidence and the Women in Black (2017) και Dispossession: The Performative in the Political (με την Judith Butler / Polity Press, 2012).
Η Viviana Checchia είναι κριτικός, ακαδημαϊκός και Επιμελήτρια των Residencies και του δημόσιου προγράμματος του Delfina Foundation στο Λονδίνο. Συνδιευθύνει επίσης το “vessel”, μια επιμελητική πλατφόρμα με έδρα την Απουλία στην Ιταλία, η οποία προωθεί τον κριτικό διάλογο για την πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική αλλαγή που δημιουργείται μέσα από την εργασία της κοινότητας.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Το συμπόσιο θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά και θα διεξαχθεί στο -1 μέσα στον χώρο της έκθεσης Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος.
Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας