Φωτογραφία: Ολυμπιάννα Μηλιάκη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ. Η ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. ΣΥΡΑΓΩ ΤΣΙΑΡΑ

12.05, στις 18.00 - Αίθουσα Προβολών-Μεσοπάτωμα

Ποια η σχέση σύγχρονης τέχνης και καθημερινής ζωής; Σε ποιους απευθυνόμαστε όταν κάνουμε εκθέσεις ; Ποιος ο ρόλος της επιμέλειας και των επιμελητών στην ανάδειξη σύγχρονων καίριων ζητημάτων που απασχολούν την δημόσια σφαίρα;

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική» της Συραγώς Τσιάρα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει την Πέμπτη 12.05, στις 18.00, μια παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου ανάμεσα στην συγγραφέα, επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης Συραγώ Τσιάρα και την επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Τίνα Πανδή. Με αφετηρία εκθέσεις που επιμελήθηκε η συγγραφέας στην πολυετή επαγγελματική της  πορεία, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα της πολυδιάστατης σχέσης της επιμέλειας με την σύγχρονη τέχνη, τη σύνδεσή της με θέματα μνήμης, ιστορίας, ταυτότητας και δημόσιας σφαίρας, τον διαρκώς μεταλλασσόμενο ρόλο του επιμελητή εντός και εκτός θεσμών.

Το βιβλίο «Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική» (2021, εκδόσεις Νήσος) πραγματεύεται το νόημα της σύγχρονης τέχνης στην καθημερινή μας ζωή.  Η σύγχρονη τέχνη δεν απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό «ειδημόνων», αλλά δυνητικά σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή θεατή που αναζητά ένα χώρο για να διευρύνει, ακόμη και να διαφοροποιήσει την οπτική, το βίωμα και την εμπειρία του. Το βιβλίο αναζητά την πολιτική διάσταση της υποκειμενικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο καλλιτεχνικό έργο και το σκεπτικό της επιμέλειας εκθέσεων, με κύριους θεματικούς άξονες το φύλο, την ταυτότητα, τη μνήμη και τη δημόσια σφαίρα. Δεν προϋποθέτει έναν αναγνώστη που ξέρει σε βάθος την ιστορία της τέχνης ή τις σύγχρονες μουσειακές πρακτικές, αλλά σίγουρα έναν ανήσυχο συνομιλητή που ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη και θέλει να εμβαθύνει την κριτική του προσέγγιση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο μουσείο με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την εκδήλωση.