Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την Αττική, η δράση PHRASIS της Τζένης Αργυρίου που θα παρουσιαζόταν στο Ολυμπιείο στις 20.09 αναβάλλεται.

Συμμετοχή του ΕΜΣΤ στον θεσμό Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός με τέσσερις δράσεις από τις 29 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020 σε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής:

  • 29 Αυγούστου Τα Ρούχα στο Λύκειο του Αριστοτέλη
  • 4 Σεπτεμβρίου LAURIUM στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου
  • 12 Σεπτεμβρίου Deeper than Silence στη Ρωμαϊκή Αγορά
  • 20 Σεπτεμβρίου PHRASIS στο Ολυμπιείο

 

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Τα Ρούχα
Μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας του Ευθύμη Θέου, για το ένδυμα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα

Ώρα έναρξης: 19.00
Διάρκεια: 75 λεπτά

Είσοδος με το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου μισή ώρα τουλάχιστον πριν από την έναρξη της παράστασης:
Ολόκληρο: €4, Μειωμένο: €2

Απαραίτητη η κράτηση και η προσκόμιση του δελτίου εισόδου:
https://digitalculture.gov.gr/2020/07/ta-roucha-apo-to-ethniko-mousio-sigchronis-technis/#eventora

Με αφετηρία μια ομάδα προϊστορικών αγνύθων (*πήλινα εξαρτήματα αργαλειών) Τα Ρούχα σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, είναι μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας για το ένδυμα και τη διαχρονική του σημασία, που ανεβαίνει για μια μοναδική παράσταση στις 29 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου Αριστοτέλους.

Τα ρούχα χρησιμοποιούνται ως μέσο προσωπικής έκφρασης, εύγλωττο στοιχείο ταυτότητας, πεδίο κοινωνικής συνάντησης και σταθερός μάρτυρας κάθε βιογραφίας. Βαφτιστικά, σχολικά, του γάμου, η στρατιωτική στολή, το κοστούμι, τα ρούχα για τον ύπνο, η κλωστή, το ύφασμα, το ράψιμο, το ρούχο στο σώμα, συμπλέκονται και συνθέτουν ένα έντονα μουσικό έργο.

Η παράσταση αντλεί τα υλικά της από αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την υφαντική και το ένδυμα, και συγκεκριμένα από αυτά που ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική θέση «Κοίμηση», την οποία ανασκάπτει από το 2014 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στη Θηρασία, απέναντι από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν οικισμό της 3ης και πρώιμης 2ης χιλιετίας π.Χ., μέρος του οποίου κατακρημνίστηκε κατά τη μινωική ηφαιστειακή έκρηξη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράστασης, η δημιουργική ομάδα επισκέφθηκε τη Θηρασιά, όπου πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους αρχαιολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, συμμετείχε στην ανασκαφή, παρατήρησε και κατέγραψε τις τοπικές συνήθειες ένδυσης, και στη συνέχεια συνέθεσε το πλούσιο υλικό που συνέλεξε σε ένα έργο που αποτελεί ταυτόχρονα και καταγραφή της εμπειρίας του μικρού αλλά τόσο ιδιαίτερου και γοητευτικού αυτού νησιωτικού κόσμου.

Συντελεστές
Σύλληψη, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Ευθύμης Θέου
Δραματουργία: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ευθύμης Θέου
Μουσική: Kamien Case
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου
Εκτέλεση παραγωγής: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου
Συντονισμός (ΕΜΣΤ): Άννα Μυκονιάτη
Ηχοληψία: Βαγγέλης Νάνος

Με τη συμμετοχή της αρχαιολόγου Ίριδας Τζαχίλη.

Με τη στήριξη του προγράμματος Αρχαιολογικής Έρευνας Προϊστορικής Θηρασίας, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

LAURIUM
Ένα ζωντανό σκηνικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Λαυρίου με όχημα τη μουσική.

Ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου

Απαραίτητη η κράτηση:
https://digitalculture.gov.gr/2020/07/laurium-apo-to-ethniko-mousio-sigchronis-technis/

Μέσα από μια παράσταση – ποιητική ιστορική διαδρομή των μεταλλείων του Λαυρίου από την αρχαιότητα ως σήμερα, και της βιομηχανικής δραστηριότητας του τόπου, επιχειρείται η αποτύπωση των μεγάλων αντιθέσεων που δόμησαν την πόλη του Λαυρίου και την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική του ζωή. Με την μουσική να είναι πάντα παρούσα. Με την χορωδία και την φιλαρμονική να γίνονται τμήματα μιας πλούσιας παράδοσης και κληρονομιάς.

Στη σκηνή της αυλής του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου ξετυλίγονται το νήμα της μοναδικής ιστορίας της πόλης, με αποσπάσματα από διηγήματα και προσωπικές μαρτυρίες, αφηγήσεις από επιλεγμένα γεγονότα και στοχευμένες πληροφορίες, ρεμπέτικα και άλλα παλιά τραγούδια, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα του τόπου σήμερα και της προσωπικής σύνδεσης του καθενός με αυτόν.

Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αργυρώ Χιώτη
Έρευνα, δραματουργία: Αργυρώ Χιώτη-Ευθύμης Θέου
Βίντεο, εικαστικό: Βαυβώ Productions
Μουσική επιμέλεια και τύμπανα: ΓΙΑΝ ΒΑΝ
Μουσική επιμέλεια, κιθάρα και μπουζούκι: Γιώργος Νικόπουλος
Με τους (τραγούδι, αφήγηση): Γιώργο Νικόπουλο και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Συνεργάτης/Βοηθός δράσης: Κατερίνα Κώτσου
Συντονισμός δράσης (ΕΜΣΤ): Άννα Μυκονιάτη

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

DEEPER THAN SILENCE
Μια σειρά από ηχητικά έργα με θέμα τη σιωπή, την παύση και την αναμονή

Καλλιτέχνες: Μανώλης Μανουσάκης, Μιχάλης Μοσχούτης, Acte Vide (Δανάη Στεφάνου και Γιάννης Κοτσώνης), Νικολέτα Χατζοπούλου

 

Ώρα: 18.00 – 20.00

Είσοδος με το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου μισή ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης: Ολόκληρο: €8, Μειωμένο: €4

Απαραίτητη η κράτηση και η προσκόμιση του δελτίου εισόδου:
https://digitalculture.gov.gr/2020/07/deeper-than-silence/

Την περασμένη άνοιξη, τη στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης βρισκόταν σε lockdown, βιώσαμε μια στάση. H παύση αυτή συνοδεύτηκε από μία σιωπή, αλλά συγχρόνως και από μία αναμονή. Για αρκετούς, υπήρξε αναμφίβολα μια περίοδος αναστοχασμού και περίσκεψης, σε μια στιγμή που το παρόν φαινόταν να έχει ανασταλεί και πολλά έμοιαζαν να έχουν σταματήσει στο χρόνο. Η ζωή συνεχιζόταν έξω χωρίς την ανθρωπότητα και εμείς, μέσα από τα σπίτια μας, αφουγκραζόμασταν αυτήν την εκκωφαντική δύναμη της σιωπής που για ορισμένους από εμάς υπήρξε αποκαλυπτική. Για άλλους πάλι δυσβάσταχτη. Πώς μπορούμε να σκεφτούμε τη σιωπή μέσω του ήχου; Υπάρχει σιωπή και πως αυτή ερμηνεύεται; Τι μένει όταν εμείς απουσιάζουμε; Ποιους ήχους έχουμε αφήσει πίσω μας ως ανθρωπότητα και ποιοι είναι οι ήχοι του φυσικού περιβάλλοντος; Πώς μπορούμε να αφουγκραστούμε την παύση; Μπορούμε να σωπάσουμε και να ακούσουμε τη σιωπή; Να αφομοιώσουμε αντί να καταναλώσουμε; Να συλλογιστούμε αντί να παράγουμε; Να μετατρέψουμε τον χρόνο αναμονής σε έναν χρόνο γόνιμο και πολύτιμο;

Ο ήχος είναι μια δόνηση που απορροφάται στιγμιαία από το σώμα μας, και μετατρέπεται στον ακροατή σε μια λεπτή και υποκειμενική εμπειρία και μνήμη. Καλλιτέχνες που δουλεύουν με τον ήχο, έχουν προσκληθεί να ερμηνεύσουν τη σιωπή και να παίξουν ζωντανά με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, προτρέποντας το κοινό να ξανασκεφτεί τη βραδύτητα αντί της βιασύνης, τη στατικότητα αντί της κίνησης, την αυτοσυγκέντρωση αντί της ασυνεσίας, την ακοή αντί της ομιλίας, τη σιωπή αντί του θορύβου. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, τα αρχαία ερείπια που στέκονταν αδειανά αν και επιβλητικά μέσα στη σιωπή των ημερών της καραντίνας, θα υποδεχτούν εκ νέου το κοινό για να αφουγκραστεί τη σιωπή και να στοχαστεί γύρω από έννοιες όπως η παύση και η αναμονή.  Οι επισκέπτες θα προσκληθούν να είναι ενεργοί ακροατές και να παραδοθούν στη συχνότητα του ήχου και της συναισθηματικής διέγερσης.

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΕΙΟΥ

PHRASIS
Μια περφόρμανς της Τζένης Αργυρίου

Ώρα: 18.00 – 19.00

Είσοδος με το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου μισή ώρα τουλάχιστον πριν από την έναρξη της παράστασης: Ολόκληρο: €8, Μειωμένο: €4

Απαραίτητη η κράτηση και η προσκόμιση του δελτίου εισόδου:
https://digitalculture.gov.gr/2020/07/phrasis-apo-to-ethniko-mousio-sigchronis-technis/

Ζώντας σε μία περίοδο που η φυσική απόσταση και η ψηφιακή αποξένωση γίνεται βασικό μέρος των εκφάνσεων της σύγχρονης ζωής, επιδιώκουμε να κρατήσουμε ζωντανή την αναγκαιότητα της φυσικής μας παρουσίας και επικοινωνίας και να βρούμε γέφυρες που συνδέουν τα σώματα σε έναν κοινό τόπο, σε έναν αρχαίο τόπο, σε έναν φυσικό χώρο, στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον. Σταθμός στην έρευνα, μελέτη και διαμόρφωση του νέου έργου Phrasis της Τζένης Αργυρίου, αποτέλεσε η σχέση λόγου – σώματος – χώρου, καθώς και οι σχέσεις και ερμηνείες που προκύπτουν από τη διάδραση αυτή. Το έργο αντλεί τα υλικά του από φράσεις, ανώνυμες και επώνυμες, όπως παροιμίες, αρχαία ρητά, ποιητικά μοτίβα, καθώς και από εικαστικά έργα, αρχαία αλλά και πιο σύγχρονα, θέτοντας ως βασικό ερώτημα το πώς η συμπυκνωμένη πληροφορία που εμπεριέχεται σε τέτοιου είδους διαχρονικές εκ-φράσεις μπορεί να αποδοθεί σήμερα, σωματικά, λεκτικά και φωνητικά. Τι συμβαίνει όταν η γνώση μεταφράζεται και τροφοδοτεί την εμπειρία της κίνησης του σώματος; Πώς μπορούν οι κινήσεις να μεταφραστούν σε εικόνες, λέξεις, νοήματα και αντίστροφα;

Το έργο Phrasis αποτελείται από θραύσματα-φράσεις που συνδέονται μεταξύ τους, όχι με μια γραμμική συνέχεια αλλά σαν αυτόνομα τμήματα ενός ενιαίου έργου.
Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν τα δύο πρώτα αποσπάσματα, το απόσπασμα Phrasis to go, ένα quartet εμπνευσμένο από ιερούς γεωμετρικούς σχηματισμούς, αρχιτεκτονικές συμμετρίες και επαναλήψεις μοτίβων και το απόσπασμα Phrasis to built, ένα σόλο εμπνευσμένο από γλυπτά και ζωγραφικές αναπαραστάσεις διαφορετικών εποχών με έντονη τη χρήση χειρονομιών, κλασσικών, σύγχρονων αφαιρετικών αλλά και θρησκευτικών μορφών. Το έργο αποτελεί μέρος μια ευρύτερης έρευνας της καλλιτέχνιδος που συνεχίζεται και νέα αποσπάσματα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο μιας σειράς νέων περφόρμανς του ΕΜΣΤ σε διάλογο με έργα από τη συλλογή του Μουσείου.

Συντελεστές
Σύλληψη – Χορογραφία: Τζένη Αργυρίου
Ερμηνευτές: Νάνσυ Σταματοπούλου, Ερμής Μαλκότσης, Νίκος Δραγώνας, Χαρά Κότσαλη, Joseph Nama
Επιστημονικός συνεργάτης – επιμελητής: Δάφνη Βιτάλη
Δραματουργική επεξεργασία: Armin Kerber
Ενδυματολογική επιμέλεια καλλιτεχνικός συνεργάτης: Όλγα Μπρούμα
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Βασίλης Γεροδήμος
Μουσική σύνθεση: Μαρία Σιδέρη
Βοηθός Σκηνοθέτη / Συντονιστής Κοινού: Όλγα Μαρουδή
Συντονισμός Παραγωγής: Delta Pi
Παραγωγή: Άμορφη

 

 

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Το έργο δημιουργήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ

και του Οργανισμού Πολιτισμού & Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Στηρίζουμε τη δημιουργία


Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

Σημειώνεται ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων.
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.