” Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ MOMAFAD ” στο ΕΜΣΤ – Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (-1), στις 18.11 στις 18.00 είναι τα εγκαίνια του 1ου MOMAFAD και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης «SunShip: The Arc That Makes The Flood Possible», Arts Letters & Numbers στο CITYX Venice Italian Virtual Pavilion της Βενετίας της 17ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
To MOMAFAD (THE MUSEUM OF MODERN ART FOR A DAY) είναι ένα project / έργο του εικαστικού Διονύση Χριστοφιλογιάννη, το οποίο αξιοποιεί και μετατρέπει τον εκάστοτε χώρο σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης για μία Ημέρα, συγκεντρώνοντας τα έργα μίας ομάδας σύγχρονων καλλιτεχνών, τα οποία και παρουσιάζει κατά τη διάρκεια μίας ημέρας. Τα έργα αυτά (γλυπτά, ζωγραφικά, video κ.α.) τοποθετούνται με ευθύνη των επιμελητών και φωτογραφίζονται μετατρέποντας την προσωρινή εγκατάστασή τους σε ένα μόνιμο κομμάτι της ιστορίας του χώρου.
Το πρώτο MOMAFAD, υλοποιήθηκε στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα Αθηνών στην περιοχή του Ελληνικού, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Φινλανδό αρχιτέκτονα Eero Saarinen το 1968. Στην επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας συνετέλεσαν τόσο η σπουδαία αρχιτεκτονική, όσο και η συναισθηματική αξία του κτιρίου για τον Ελληνικό λαό. Ο πρώην Ανατολικός Αερολιμένας, κενός από το 2001, ορίστηκε ως τόπος εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς το 2006 και παρέμεινε εγκαταλελειμμένος μέχρι πρόσφατα, όταν ενσωματώθηκε στο μεγάλης κλίμακας έργο αναδιαμόρφωσης του Ελληνικού. Τα installation views, όπως αποτυπώνονται από το φωτογραφικό φακό με έργα σημαντικών καλλιτεχνών μέσα στον εκάστοτε χώρο, αποδεικνύουν την εφήμερη μετατροπή του σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης για μία Ημέρα.
Οι φωτογραφίες-έργα των εφήμερων εγκαταστάσεων, τα πρωτότυπα κείμενα θεωρητικών, καθώς και το αρχειακό υλικό, αποτελούν την τελική μορφή του εκάστοτε MOMAFAD, καθώς αποτυπώνονται σε έναν κατάλογο-έκθεση ο οποίος αποκτά από μόνος του αρχειακό χαρακτήρα.
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας στην εκδήλωση, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την κράτησή σας σε αυτό το link:
https://www.eventbrite.com/e/the-architecture-of-public-spaces-as-museums-the-case-of-momafad-tickets-209148969197
Εμπνευστής και κύριος Επιμελητής: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Συν-επιμέλεια: Αριάνα Καλλιγά
Συντονιστής συζήτησης: Hesperia Iliadou de Subplajo
Φωτογραφία: Στάθης Μαμαλάκης
Video: Χάρης Γκοροβέλλης TRZ entertainment
Ηχητικός σχεδιασμός: Ελένη Καβούκη
Μουσική: Ευτυχία Καμενάκη & Ελένη Καβούκη
Οργάνωση Παραγωγής: Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός Καταλόγου: Αδριανός Ευθυμιάδης
Βοηθός Κειμενογράφος: Μίλι Άντερσον, Σουζάνα Φάϊς, Θωμάς Μαχαίρας, Παναγιώτης Ιωαννίδης
Μεταξοτυπίες MOMAFAD: Εύα Μήταλα
Εθελοντές: Θωμάς Μαχαίρας, Νίκος Λάριος, Έφη Παπαδοπούλου, Αντώνης Στοαντζίκης
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ
Καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Γιάννης Αντωνίου, Κωστής Βελώνης, Παντελής Βιταλιώτης – Magneto, Μάρθα Δημητροπούλου, Χριστόφορος Δουλγέρης, Ανδρέας Κασάπης, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Παναγιώτης Κεφάλας, Νίκος Κομιώτης, Γεωργία Κοτρέτσος, Αντώνης Λάριος, Ανδρέας Μαλλουρής, Έυα Μήταλα, Μαρία Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Art.Drone.Projects, Poka-Yio, Εύη Ρουμάνη, Virginia Russolo, Αντώνης Στοαντζίκης, Γιώργος Τσεριώνης, Στέφανος Τσιβόπουλος, Άννυ Φασσέα, Νίκος Χαραλαμπίδης, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Θεωρητικοί: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Θεόφιλος Τραμπούλης, Ελένη Ρήγα, Αριάνα Καλλιγά, Λουκάς Τριάντης
ΧΟΡΗΓΟΙ
Με την υποστήριξη:
BATLINE Architects Brussels
space52 Athens
KORAI project space Cyprus
IDS – Industrial Drone Services Greece
TRZ entertainment Athens
i-solutions
Αρχείο:
Manuscripts and Archives, Yale University Library
Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και Ερευνών Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.)
Technical Chamber of Greece (TEE-TCG) Digital Library
Η Καθημερινή – Ιστορικό Αρχείο