Εικόνα: sungazing, Evelyn Bencicova, studio LABOUR

FINISSAGE ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ “ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ” & ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024, 13.00, 16.00 & 18.00

Το ΕΜΣΤ υποδέχεται το νέο έτος με το finissage της έκθεσης Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες και με μια μοναδική μουσική εκδήλωση από το βερολινέζικο δίδυμο LABOUR.

Σε συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Musée de la Musique – Philharmonie de Paris, η έκθεση Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό και αντισυμβατικό κομμάτι του έργου του Ξενάκη και φωτίζει την προσωπική του ιστορία, όπως επίσης και την εικαστική, λογοτεχνική και μουσική παραγωγή του. Εντάσσει τον συνθέτη στον καιρό του και στα πολιτικά και πολιτιστικά κινήματα που τον καθόρισαν ως καλλιτέχνη. Η έκθεση Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες, σε επιμέλεια της Μάχης Ξενάκη, του Thierry Maniguet και της Κατερίνας Γρέγου, είναι η μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση αφιερωμένη στο έργο του Ξενάκη στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Στο πλαίσιο του finissage, το βερολινέζικο ντουέτο LABOUR θα παρουσιάσει τη συμμετοχική ηχητική περφόρμανς sungazing, μια γιορτή ηλεκτρονικής μουσικής εμπνευσμένη από το έργο του Ιάννη Ξενάκη. Το sungazing ενεργοποιεί όλο το κτήριο του ΕΜΣΤ και συγκεντρώνει πάνω από εικοσιπέντε επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς με τους οποίους συνεργάστηκαν οι LABOUR. Στο έργο συναντάμε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς των LABOUR που προέρχονται από τη μουσική και τα συστήματα σκέψης του Ξενάκη: πλήθη ερμηνευτών, αρχιτεκτονική ηλεκτρονική μουσική, που επικεντρώνεται στον ηχητικό μετασχηματισμό και τον αντίκτυπο, μεταβαλλόμενες ηχητικές πυκνότητες. Η παράσταση sungazing δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του X100, ενός φεστιβάλ για τον εορτασμό της κληρονομιάς του Ιάννη Ξενάκη που έγινε το 2022 στο Βερολίνο.

LABOUR

Το καλλιτεχνικό δίδυμο LABOUR αποτελείται από της Farahnaz Hatam και τον Colin Hacklander και έχουν έδρα τους το Βερολίνο. Προέρχονται από τον χώρο της μουσικής και τα έργα τους είναι βασισμένα στον ήχο. Έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στο Martin Gropius Bau, Βερολίνο, στο Kraftwerk, Βερολίνο, στη Sharjah Biennial, στην Art Basel, στη συλλογή Julia Stoschek, Βερολίνο, στο Grand National Theatre Dakar και στο Berghain, Βερολίνο. Δημιουργούν έργα για το θέατρο, την περφόρμανς, το βίντεο και τη μόδα, είναι υπότροφοι του Villa Aurora, Λος Άντζελες, έχουν μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή στο NTS και είναι μακροχρόνιοι residents του στούντιο ήχου του χώρου Callie στο Βερολίνο, το οποίο βοήθησαν να δημιουργηθεί το 2018. Το 2022 οι LABOUR μαζί με το Berlin Atonal επιμελήθηκαν το Φεστιβάλ X100, το οποίο γιόρτασε την κληρονομιά του Ιάννη Ξενάκη και τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.