Η έκθεση της Ειρήνη Βουρλούμη Στον ίδιο χώρο διοργανώνεται από την Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και εγκαινιάζεται στις 19:30 την Παρασκευή 28 Απριλίου και διαρκεί μέχρι το Σάββατο 29 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό διάλογο που άνοιξε η φωτογράφος Ειρήνη Βουρλούμη (γενν. 1979) με το ζωγραφικό έργο του παππού της Ανδρέα Βουρλούμη (1910–1999).
Η Βουρλούμη περιπλανιέται στις ίδιες γειτονιές που είχε περιπλανηθεί και είχε ζωγραφίσει ο παππούς της μισό αιώνα πριν, φωτογραφίζει με το κινητό της τηλέφωνο και παραθέτει δίπλα στα σχέδια και τα ζωγραφικά έργα εκείνου τις δικές της φωτογραφίες. Μέσα από ομοιότητες στο φως, την ατμόσφαιρα, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στην αρχιτεκτονική, το τοπίο και τις σκηνές της καθημερινής ζωής, χτίζονται γέφυρες μεταξύ παρόντος και παρελθόντος σε ένα προσωπικό αναστοχασμό των οικογενειακών δεσμών και της μνήμης. Από τον συνδυασμό των εικόνων προκύπτει μια εναλλακτική γενεαλογία απεικόνισης του αστικού τοπίου που συμπεριλαμβάνει τόσο το γρήγορο σκίτσο και την ακουαρέλα όσο και τη φωτογραφία με κινητό τηλέφωνο. Η έκθεση Στον ίδιο χώρο είναι ένας φόρος τιμής της καλλιτέχνιδας στον παππού της και τους τόπους που κατοίκησε και περιπλανήθηκε.
Μέσα από την έκθεση – η οποία είναι προσαρμοσμένη για τους χώρους της Πινακοθήκης – αναδεικνύεται το έργο της Ειρήνης Βουρλούμη, το οποίο παρουσιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2022. Πρόκειται για μία αναπάντεχη «οικογενειακή επιστροφή» στην Πάτρα, εδώ όπου ο παππούς της Ανδρέας Βουρλούμης έχει γεννηθεί, με έργα του να υπάρχουν και στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών.
Διοργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών
Παραγωγή: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Ο Ανδρέας Βουρλούμης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1910 και πέθανε στην Αθήνα το 1999. Σπούδασε χημεία, και εργάστηκε για ένα διάστημα ως χημικός, επικεντρώθηκε όμως στη μελέτη της ζωγραφικής, ζώντας μάλιστα για ένα διάστημα στο Παρίσι. Κατοικούσε στο Κολωνάκι ενώ διατηρούσε εργαστήριο στο Παγκράτι. Είχε πάντα μαζί του σημειωματάρια στα οποία ζωγράφιζε. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Ανδρέας Βουρλούμης γέμισε εκατοντάδες τετράδια με σχέδια και ακουαρέλες, κυρίως με σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Αθήνα. Έχουν γίνει αναδρομικές εκθέσεις του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη (1990) και στο Μουσείο Μπενάκη (1999) ενώ πολύ σημαντική ήταν και η έκθεση Η καθημερινή ζωή ενός ζωγράφου (1910-1999) στο ΜΙΕΤ (2004).
Η Ειρήνη Βουρλούμη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και έχει ελληνική και ινδονησιακή καταγωγή. Σπούδασε στο Parsons School of Design και στο Columbia Graduate School of Journalism στη Νέα Υόρκη. Εκτός από την καλλιτεχνική της δουλειά σαν φωτογράφος η Ειρήνη Βουρλούμη έχει συνεργαστεί ως φωτορεπόρτερ με εφημερίδες, περιοδικά και blog, όπως οι The New York Times, The Guardian, The Wall Street Journal, The Financial Times, κυρίως για θέματα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση αλλά και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις προσωπικές σειρές έργων της περιλαμβάνεται η σειρά φωτογραφιών από τις εθνικές εκλογές του 2015, Party like there is no tomorrow, ο φωτογραφικός συσχετισμός του μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη «Η Παναγιά η γοργόνα» με την πρόσφατη υποδοχή μεταναστών στη Σκάλα Συκαμινιάς, The Mermaid Madonna, καθώς και η καταγραφή της Αθήνας ως σκηνικού της οικονομικής κρίσης, In Waiting. Η Βουρλούμη έχει εκθέσει στο Bozar στις Βρυξέλλες, στο Martin Gropius Bau στο Βερολίνο και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, μεταξύ άλλων. Το πρώτο της βιβλίο, In Waiting, κυκλοφόρησε το 2017 από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Hatje Cantz. Η Βουρλούμη είναι μέλος της ελληνικής κολεκτίβας Depression Era.
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΜΣΤ
Ο κατάλογος της έκθεσης όπως παρουσιάστηκε στο ΕΜΣΤ τον Ιούνιο του 2022 είναι διαθέσιμος στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΥΡΛΟΥΜΗ-ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών: Μαιζώνος 110 / τ.κ. 26223
www.patrasculture.gr
Λειτουργία έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο, 10.00-15.00
Τρίτη & Παρασκευή: 18.00-21.00
Κυριακή-Δευτέρα: Κλειστά