Αναστασία Βαλσαμάκη. Body Monologue. Credit: Alekos and Christos Bourelias

ARC_hitects-ARC FOR DANCE FESTIVAL

Alessandro Carboni & Αναστασία Βαλσαμάκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 18.09.2022 / 17.00-19.00

Η επετειακή έκδοση του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL «απο/γειώνεται» και ξετυλίγεται από 6 Σεπτεμβρίου σε διάφορους χώρους της Αθήνας.

Με κεντρικό σύνθημα Fall into place, η διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ, DAN.C.CE Unitiva, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονου χορού Aerowaves, σχολιάζει χαρακτηριστικά την φετινή θεματική: «Γλώσσες πολλές, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική, συνδέουν την πτώση με τον τόπο σε μια παράξενη εικόνα ελεύθερης γείωσης των σωμάτων». Το #ARCFEST15 ξεκινά από τη διαπίστωση αυτή, καθώς ταυτόχρονα συνδέεται με την πραγματικότητα που ορίζουν οι κάθε λογής κρίσιμες μετατοπίσεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, περιβαλλοντικές αλλαγές, πολεμικές καταστροφές και μεταναστευτικές ροές.

Σε αυτή τη βίαιη κίνηση/πτώση των σωμάτων, το φεστιβάλ στοχάζεται «τον τρομακτικό πόθο του ανήκειν». Προτείνει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ο χορός μας δείχνει τι σημαίνει να έχει και να αφήνει κανείς έναν τόπο, να βρίσκει δηλαδή το σημείο στο οποίο ταιριάζει μια δεδομένη στιγμή (fall into place) και να προχωρά χωρίς να το κατέχει.»

Υλοποιώντας τον προγραμματικό του στόχο να συμβάλει στην προώθηση ενός πλούσιου οικοσυστήματος του χορού στην Ελλάδα, το ARC15 παρουσιάζει χορευτικά έργα που αμφισβητούν τα όρια ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργικής γλώσσας και συνθήκης βίωσης ενός έργου τέχνης. Η ενότητα ARC_hitects του ARC15 κατοικεί τους χώρους καλλιτεχνικών ιδρυμάτων και μουσείων, του κινηματογράφου και της εικονικής πραγματικότητας, και προτείνει έναν «εκτοπισμό» του χορού που συμβάλλει στην ενίσχυση της παρουσίας του και στη διεύρυνση της προοπτικής του. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστούν οι performances του Alessandro Carboni και της Αναστασίας Βαλσαμάκη στο ΕΜΣΤ.

PERFORMANCES

ALESSANDRO CARBONI
THE ANGULAR DISTANCE OF A CELESTIAL BODY
ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ώρα 17.00 – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 40′
2ος ΟΡΟΦΟΣ

Το έργο The Angular Distance of a Celestial Body [Η Γωνιακή Απόσταση ενός Ουράνιου Σώματος] είναι ένας εγκάρσιος αναστοχασμός της χαρτογραφικής διαδικασίας. Αν η διαδικασία αυτή είναι «η απομειωμένη αναπαράσταση της επιφάνειας της Γης, καθώς και των γεγονότων που παρατηρούνται και συμβαίνουν σε αυτήν», το έργο του Carboni αντικαθιστά το σύμβολο που σημειώνει στους χάρτες με το ανθρώπινο σώμα.

Στο δάπεδο, μια γεωμετρική, αρθρωτή οριζόντια δομή αντισταθμίζει την κάθετη δυναμική δύο συμμετρικών, κατοπτρικών –αλλά ποτέ πανομοιότυπων– σωμάτων χωρίς ταυτότητα ή φύλο.

Τα «αποσπασματικά» κοστούμια που τα τυλίγουν μας μιλούν για το χάος που κυβερνά τον κόσμο και την έλλειψη συνέχειας ανάμεσα στα αντικείμενα. Συνιστούν μεταμφιέσεις ενός μεταφορικού καρναβαλιού, το οποίο στοχεύει στην αποδόμηση της καθεστηκυίας τάξης, τη διερεύνηση αδόμητων μορφών διαλόγου και την εμφάνισή τους μέσα από την τελετουργική πράξη της αναπαράστασης. Ο ήχος ακολουθεί και οδηγεί τα δρώμενα, σχεδιάζει έναν διαφοροποιημένο ορίζοντα, συσχετίζοντας έτσι την αριθμητική (χαρτογραφική) διάσταση του κόσμου με ένα αρχετυπικό, οργανικό και αναλογικό τοπίο, που περιγράφει και μετρά τον κόσμο χωρίς να χρησιμοποιεί αριθμούς.

Η Γωνιακή Απόσταση ενός Ουράνιου Σώματος είναι ο ορισμός του αζιμούθιου, της συντεταγμένης εκείνης που επιτρέπει να μετρηθούν τα πάντα στη γήινη σφαίρα. Αρχίζοντας από τη σύμβαση των αριθμών και προχωρώντας στον σχεδιασμό της γραμμής που επιτρέπει την αναπαράστασή τους, ο Καρμπόνι ομολογεί ότι έφτασε στη φωνή ενός μέλους των Ιθαγενών Pirahã στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου που μιλά σε μια γλώσσα απειλούμενη με εξαφάνιση. Η περφόρμανς προβάλλει σαν τη δήλωση μιας αβεβαιότητας που γίνεται πιθανότητα: συμπυκνώνει επί σκηνής μια μακρά καλλιτεχνική έρευνα και μεταδίδεται σαν μια ευφάνταστη αφήγηση, που επιχειρεί κριτικά την επανασύνδεση με την πολυπλοκότητα του κόσμου, δηλώνοντας έτσι εμφατικά το αδύνατο της απομείωσης και του ελέγχου του.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ
BODY MONOLOGUE
VR ΠΡΕΜΙΕΡΑ, ώρα 18.00 – ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 20′
ΦΟΥΑΓΙΕ

Το σόλο Body Monologue επαναφέρει ένα αναπάντητο όσο και αυτονόητο ερώτημα επί σκηνής: «τι μπορεί ένα σώμα;» Διερώτηση γόνιμη, που δεν εξετάζει απλώς τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος, αλλά και τις αφηγηματικές λειτουργίες της χορευτικής γλώσσας. Η συγκεκριμένη σπουδή επικεντρώνεται, λοιπόν, στη δομή του μονολόγου, αλλά αντί να λεκτικοποιεί παίζοντας με τα νοήματα, τα αναιρεί επιστρέφοντας στο προγλωσσικό, στην «εύγλωττη» σιωπή του σώματος που εκφράζεται καθώς κινείται. Πρόκειται για μια σιωπή φτιαγμένη από χειρονομίες, παύσεις, εύπλαστες φόρμες και ανοίκειες σωματικές καταστάσεις, που κινητοποιούν το βλέμμα μας, που «συνομιλούν» με εκείνο το απόθεμα που γλιστρά από τη στερεότητα των γλωσσικά εκφρασμένων νοημάτων στη ρευστότητα εκείνων για τα οποία το σώμα είναι ικανό να «μιλήσει» μέσα από τον χορό.

Το έργο, χάρη στη μεταγραφή και πρώτη παρουσίασή του (πρεμιέρα) σε μορφή VR (εικονική πραγματικότητα), επιτρέπει τη σόλο εμπειρία του δυναμικού σωματικού μονολόγου από κάθε μέλος του κοινού χωριστά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο υλοποίησης του «15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL», όλοι οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι σε χρήστες/στριες αναπηρικών αμαξιδίων ή σε άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Όλες οι παραστάσεις καθώς και οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν για το κοινό. Για την παρακολούθηση των παραστάσεων και των παράλληλων δράσεων απαιτείται προκράτηση.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 693 145 9880

ARC Official Website

Το ARC FOR DANCE FESTIVAL υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020».

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ARC FOR DANCE FESTIVAL