ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΣΤ – ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Εκπαιδευτική Δράση του ΕΜΣΤ στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελευσίνας

Στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων της Ελευσίνας συνεχίστηκε η εκπαιδευτική δράση που ξεκίνησε με τη συμμετοχή μαθητών από διάφορα σχολεία της Αθήνας στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα» που διοργάνωσε το ΕΜΣΤ σε συνεργασία με το M HKA από τις 31/10/2016 έως τις 5/02/2017.

Στην ακόμα υπό διαμόρφωση νέα αυτή δομή φιλοξενίας (χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων) όπου στεγάζεται στο χώρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας (στις πρώην σχολές εμπορικού ναυτικού), φιλοξενούνται οι ζητούντες άσυλο που εδώ και καιρό είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κύριος Δημήτρης Καννάς, εικαστικός – εμψυχωτής Παιδικού Εργαστηρίου και η κυρία Ελισάβετ Ιωαννίδη, επιμελήτρια του ΕΜΣΤ πραγματοποίησαν εργαστήρι ζωγραφικής σε υφάσματα με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 6-12 από το Αφγανιστάν. Η εκπαιδευτική αυτή δράση θα συνεχιστεί.

Στην παρουσίαση με σκοπό την εξοικείωση τους με έννοιες της σύγχρονης τέχνης και συγκεκριμένα με το έργο της καλλιτέχνιδας Κιμσούτζα από την Νότια Κορέα,  της οποίας έργα παρουσιάστηκαν  στην έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα», τα παιδιά ζωγράφισαν τα δικά τους πανιά έχοντας ως αναφορά τα πολύχρωμα κορεάτικα κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιεί η Κιμσούτζα, κύριο δομικό υλικό των «μποτάρι» («δέμα» στα κορεάτικα).

Σφιχτά δεμένα πολύχρωμα υφασμάτινα δέματα, χρησιμοποιούνται όπως οι αποσκευές για την φύλαξη ή τη μεταφορά των αγαθών μιας οικογένειας. Τα μποτάρι δεν προορίζονται για τιμαλφή ή κειμήλια, αλλά για τα πιο στοιχειώδη είδη οικιακής χρήσης τα οποία θα γίνουν η βάση για μια νέα αρχή σε μια άλλη χώρα. Συνθέτουν την ιστορία ενός μονοπατιού, μιας αναχώρησης, ενός ταξιδιού και μιας άφιξης. Μας υπενθυμίζουν την αναγκαστική φυγή των ατόμων που, λόγω πολιτικού ή εθνικού διωγμού, ασθένειας, οικολογικής ή οικονομικής καταστροφής δεν κατάφεραν να σώσουν τίποτα, παρά μόνο τους ίδιους τους τους εαυτούς, μέσα σε ένα δέμα. Τα μποτάρι της Κιμσούτζα γίνονται σύμβολα των ανήσυχων, αλλοεθνών, «ξεριζωμένων» και «απρόσκλητων», των δίχως ταυτότητα ή ξένων.

EL / EN