Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε – Έκθεση φωτογραφίας

ΕΜΣΤ

What We Found After You Left

08/11/2017 – 30/11/2017

Έκθεση φωτογραφίας και βίντεο, εμπνευσμένων από την ταινία Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε του Ναΐμ Μοχαϊεμέν

Παρουσιάζονται έργα σπουδαστών της Σχολής Φωτογραφίας Focus και μελών του Φωτογραφικού Εργαστηρίου 18 ΆΝΩ

Καθημερινές προβολές της ταινίας Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε

8 – 30 Νοεμβρίου 2017

Εγκαίνια:  8 Νοεμβρίου στις 17.00
Μεσοπάτωμα ΕΜΣΤ

Επιμέλεια Έκθεσης: Ναΐμ Μοχαϊεμέν

Η ταινία του Ναΐμ Μοχαϊεμέν Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε που προβλήθηκε στο ΕΜΣΤ από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο του 2017, στο πλαίσιο της documenta 14, έδωσε την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να «ξαναεπισκεφτεί» το εγκαταλελειμμένο πλέον αεροδρόμιο Ελληνικό, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Φινλανδό αρχιτέκτονα Eero Saarinen το 1969, σταμάτησε να λειτουργεί το 2001 και αντικαταστάθηκε από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Η νεότερη γενιά μόνο ελάχιστες μνήμες -αν όχι καθόλου- μπορεί να έχει από το Ελληνικό σε λειτουργία.

Μια ομάδα νέων φωτογράφων, αποτελούμενη από σπουδαστές της Σχολής Focus και μέλη του Φωτογραφικού Εργαστηρίου 18 Άνω, επισκέπτονταν το Ελληνικό, με σκοπό τη δημιουργία φωτογραφικών πρότζεκτ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΜΣΤ, βασισμένου στην ταινία Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε. Οι επισκέψεις στους χώρους του παλαιού αεροδρομίου πραγματοποιήθηκαν καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού 2017, με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.), που είχε βοηθήσει και το συνεργείο της ταινίας.

Τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν μία σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν τη δική τους προσωπική προσέγγιση του θέματος. Εκτός από ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία (πύργος ελέγχου, διάδρομοι, αεροπλάνο, μανεκέν) οι περισσότερες από τις φωτογραφίες αποκαλύπτουν διαφορετικά θραύσματα,  εκείνα που είναι ορατά όταν ο αερολιμένας δεν αντιμετωπίζεται σαν χώρος μυθοπλασίας. Το Ελληνικό αποτέλεσε και πάλι έναν τόπο, όπου πολλές ιστορίες μπορούν να εκτυλιχθούν.

Αυτή η έκθεση αποτελεί αφιέρωμα σε ένα αρχιτεκτόνημα το οποίο στο μέλλον μπορεί να μην υπάρχει. Καλούμε τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της έκθεσης, με μια διάθεση αισιοδοξίας, να προβάλλουν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου τις δικές τους ιστορίες. Η ιστορία του Ελληνικού δεν έχει ακόμη λάβει τέλος.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Ειρήνη Αγγελίδη, Λέα Αμπατζόγλου, Στέλλα Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Βοργίας, Μιχάλης Γεωργίου, Νόρα Γκίκα, Χριστίνα Ζαγοραίου, Πέννυ Θεοδοσίου, Χρήστος Κανάκης, Άννα Καντριβιώτη, Κλινάκης Κώστας, Βαγγέλης Κοκορόσκος, Βικτωρία Κουνανάκη, Πάνος Μαζαράκης, Εύα Μπεσλεμέ, Ελευθερία Μορτάκη, Νάντια Παναγοπούλου, Ιωάννα Παρασκελίδη, Γιώργος Σωτηρίου, Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ρίτα Τσέλα, Φίλιππος Φερεντίνος, Κωνσταντίνα Φλέγκα, Δημήτρης Χρονόπουλος.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00

Συνεχείς προβολές της ταινίας Προς Τρίπολη: Ακυρώθηκε (Διάρκεια 95΄)

Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκαν οι φωτογραφίες και τα βίντεο της έκθεσης, συντόνισαν οι: Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης ΕΜΣΤ, Γιάννης Βασταρδής, Φωτογράφος (Focus, 18 Άνω), Ανδρέας Πλιάτσικας, Φωτογράφος-Ειδικός θεραπευτής 18 Άνω, με τη συνεργασία του Τάκη Ζερδεβά, Δ/ντή Σχολής Focus.

Φωτογραφία:  Ναΐμ Μοχαϊεμέν, Σύνθεση 22 φωτογραφιών

EL / EN