Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΕΜΣΤ

UNPACKING MY LIBRARY

14/06/2018 - 15/07/2018

ΕΜΣΤ

Unpacking My Library

Αναγνωστήριο / Βιβλιοθήκη του ΕΜΣΤ

14/06/2018 – 15/07/2018

Επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη, Τίνα Πανδή

Εγκαίνια: Πέμπτη, 14 Ιουνίου στις 20.00

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων την έκθεση Unpacking My Library στον χώρο του αναγνωστηρίου/βιβλιοθήκης του Μουσείου, ανοίγοντάς τον για πρώτη φορά στο κοινό.
Με αφετηρία την βιβλιοθήκη ως μεταφορά για ένα χώρο διάσωσης, συσσώρευσης, ταξινόμησης και οργάνωσης της γνώσης, η έκθεση θα διερευνήσει καλλιτεχνικές πρακτικές γύρω από ζητήματα του συλλέγειν, διαχείρισης συστημάτων γνώσης και διαμοιρασμού πληροφορίας, ενεργοποίησης μνήμης και επαναπραγμάτευσης της ιστορίας. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ομώνυμο δοκίμιο του Walter Benjamin Unpacking My Library. A talk about book collecting (Αποσυσκευάζω τη βιβλιοθήκη μου. Λόγος για την συλλεκτική δραστηριότητα). Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση πραγματεύονται πραγματικές ή φανταστικές βιβλιοθήκες, μελλοντικές ή παρελθούσες, με κυριολεκτική ή φασματική παρουσία που βρίσκονται στον φυσικό χώρο ή στο ψηφιακό περιβάλλον.
Η έκθεση, αξιοποιώντας την υφιστάμενη υποδομή του χώρου της βιβλιοθήκης πριν την έναρξη της κανονικής της λειτουργίας, συγκεντρώνει συμμετοχές από δώδεκα καλλιτέχνες από τη συλλογή, το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ΕΜΣΤ, πρόσφατα και ιστορικά έργα καθώς και νέες παραγωγές.

Καλλιτέχνες: Adam Broοmberg & Oliver Chanarin, Θεόδωρoς Γιαννάκης, Angela Detanico & Rafael Lain, Fehras Publishing Practices, John Latham, Chris Marker, Vlado Martek, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Julien Previeux, Αρχείο Παντελή Ξαγοράρη,  Χρύσα- Αρχειακές φωτογραφίες.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης : Τρίτη – Κυριακή 11.00 – 19.00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Lecture-performance από τους Fehras Publishing Practices
21.06.2018 στις 17.30

Η Fehras Publishing Practices (Kenan Darwich, Omar Nicolas, Sami Rustom) είναι μια κολλεκτίβα καλλιτεχνών που ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2015. Στην περφόρμανς – διάλεξη στο ΕΜΣΤ, δύο από τα μέλη της ομάδας Kenan Darwich, Omar Nicolas θα εστιάσουν στην εγκατάσταση DISAPPEARANCES, APPEARANCES, PUBLISHING που παρουσιάζεται στην έκθεση. Το έργο εξετάζει την ιδιωτική βιβλιοθήκη του Abd Al-Rahman Munif, ενός από τους πιο γνωστούς μοντέρνους συγγραφείς του αραβικού κόσμου. Ο Munif πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην εξορία, συλλέγοντας ασταμάτητα βιβλία και εκδόσεις και ιδρύοντας βιβλιοθήκες σε διαφορετικές πόλεις, προορισμένες να εξαφανίζονται, να συρρικνώνονται ή να μετακινούνται. Η βιβλιοθήκη του Munif θα μπορούσε συνεπώς να θεωρηθεί μια αναφορά στην ιστορία της αραβικής πολιτισμικής αποδημίας και της μεταφοράς της γνώσης, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα χώρο στον οποίο η εξαφάνιση και η επανεμφάνιση εκδόσεων λαμβάνουν χώρα.

Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας η είσοδος στην περφόρμανς – διάλεξη θα πραγματοποιηθεί με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο ΕΜΣΤ με σειρά προτεραιότητας μία ώρα πριν από την εκδήλωση.

Θα ανακοινωθεί σύντομα και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του Ιουλίου.

 

Φυλλάδιο της έκθεσης (λήψη αρχείου pdf)

 

Δράση στο πλαίσιο της

Με την υποστήριξη 

Χορηγοί επικοινωνίας

Σχεδιασμός εντύπου έκθεσης – πρόσκλησης

 

 

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια

 

 

Κεντρική φωτογραφία: FERHAS PUBLISHING PRACTICES
DISAPPEARANCES, APPEARANCES, PUBLISHING, 2015-2017
Εγκατάσταση

EL / EN