Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΕΜΣΤ

ΤΟ ΕΜΣΤ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – Δ. ΑΘΗΝΑΙΩN: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011

08/09/2011 - 24/09/2011

 

Το ΕΜΣΤ στις εκδηλώσεις για την Αθήνα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων

08/09/2011 – 24/09/2011

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση με τη συνεργασία των Δάφνης Βιτάλη, Τίνας Πανδή και Σταμάτη Σχιζάκη

To Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αθήνα με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας σημαντικά έργα από τις συλλογές του, εφήμερες δράσεις και νέες παραγωγές σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα, όπως πάρκα και δρόμους, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2011. Από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την Πλατεία Κοτζιά και την Πλατεία Ομονοίας, και από το Άλσος Παγκρατίου μέχρι την Πλατεία Εξαρχείων και την Ακαδημία Πλάτωνος, θα παρουσιάζονται διαδοχικά εγκαταστάσεις, βίντεο, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις με έργα της συλλογής του Μουσείου και νέες παραγωγές που ανοίγουν σε μια περίοδο κρίσης παράθυρα στη φαντασία και προβληματίζουν με τον κοινωνικό και πολιτικό τους χαρακτήρα. Στο πλαίσιο της πολιτικής  ανοίγματος στην πόλη, «εκτός των τειχών του», το Μουσείο απευθύνεται στους πολίτες, στους περιπατητές, σε όλον τον κόσμο, με έργα που ευαισθητοποιούν και κεντρίζουν με τον ποιητικό και κριτικό χαρακτήρα, τη φαντασία, τη σκέψη και τον προβληματισμό και ταυτόχρονα παρακινούν για συμμετοχή σε συλλογικές, κοινοτικές δράσεις στο δημόσιο χώρο.

Στις 8 Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται δυο εναρκτήριες δράσεις με βραδινές προβολές στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο Άλσος Παγκρατίου.  Απέναντι από το Μουσείο Ακρόπολης και δίπλα από το Θέατρο του Διονύσου στον υπαίθριο χώρο στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα προβάλλεται κάθε βράδυ στις 9.00 το βίντεο Δημόσιος διάλογος του Γιόζεφ Μπόυς. Στο έργο αυτό ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Γιόζεφ Μπόυς, από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής τέχνης, κεντρίζει με τις ιδέες του για την κοινωνική γλυπτική και τη σχέση τέχνης και πολιτικής. Το ίδιο βράδυ ξεκινά το Θερινό Σινεμά στο Άλσος Παγκρατίου με 6 έργα βιντεοτέχνης από τη συλλογή του ΕΜΣΤ από διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς από το χώρο της γλυπτικής, της φωτογραφίας, αλλά και της θεατρικής και κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, τους Ρεμπέκα Χορν, Ρόμπερτ Όυιλσον, Σοφί Καλ και Γκρέγκορυ Σέπαρντ, Γιώργος Δρίβας και Κώστας Αριστόπουλος. Στις 12 Σεπτεμβρίου  στην πλατεία Ομονοίας θα παρουσιαστεί το ιστορικό έργο Εις Δόξαν του Βλάση Κανιάρη, ένα έργο αιχμηρού κοινωνικού σχολιασμού.

Στις 15 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται ο Ηχητικός Περίπατος στο Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος, με 7 ηχητικά έργα σε 7 δέντρα του πάρκου, κάτω από τους ίσκιους των οποίων οι περιπατητές θα μπορούν να καθίσουν και να ακούσουν ήχους και μουσικές από σημαντικούς εκπροσώπους των εννοιολογικών και μετα-εννοιολογικών τάσεων της ηχητικής τέχνης, όπως οι Στήβεν Φελντ, Στηβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Γκλουκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουίσαρτ και Νιλς Βίγκελαντ. Η επιλογή περιλαμβάνει ηχογραφήσεις ηχητικών τοπίων από τη φύση και την πόλη, όπως ήχοι φυσικών φαινομένων, του περιβάλλοντος, καμπάνες, κελαηδίσματα πουλιών, τελετουργίες, ηλεκτρονική μουσική καθώς και ηχητικά έργα που αναδεικνύουν διακαλλιτεχνικές αναζητήσεις και σχέσεις με τη λογοτεχνία, την γλυπτική, την αρχιτεκτονική, αλλά και διαφορετικά είδη κλασικής μουσικής, ιδιαίτερα την όπερα. Την ίδια μέρα το έργο Art of Sleep των Young-Hae Chang Heavy Industries θα προβάλλεται στην Πλατεία Εξαρχείων. Η αφήγηση του κειμένου υπό μορφή flash animation με μουσική τζαζ εκδιπλώνεται ως ειρωνικός στοχασμός για το τι είναι τέχνη, τα όρια και τις δυνατότητες της απέναντι σ’ έναν κόσμο σε κρίση. Το έργο Όργανα γυμναστικής του Αλέξανδρου Ψυχούλη θα παρουσιάζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου στη συμβολή των οδών Αιόλου και Κολοκοτρώνη. Ο καλλιτέχνης με το ποιητικό αυτό έργο μας προτρέπει να κοιτάξουμε ψηλά και μας ταξιδεύει σε έναν άλλο τόπο, άπιαστο, μακρινό, που μπορούμε να αντικρίσουμε μόνο με το βλέμμα μας.

Στις 22 Σεπτεμβρίου η συμμετοχική εγκατάσταση Red Eyed Sky Walkers της Τζένης Μαρκέτου θα εγκατασταθεί στην πλατεία Κοτζιά. Ο επισκέπτης θα συναντήσει 99 κόκκινα μετεωρολογικά μπαλόνια, στα εννέα από τα οποία είναι τοποθετημένες μικρές ασύρματες βίντεο κάμερες. Οι κάμερες καταγράφουν την κίνηση των περαστικών και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που συχνάζουν στο χώρο. Το οπτικό υλικό που προκύπτει, προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο  μαζί με έτοιμο υλικό από το you tube και άλλες πηγές του διαδικτύου.  Η Μαρκέτου δημιουργεί ένα έργο που πραγματεύεται θέματα επίκαιρα με μια διάθεση χιουμοριστική, δημιουργική αλλά και κριτική, επιχειρώντας να αντιστρέψει την πρακτική της παρακολούθησης και της κατασκοπίας και ενθαρρύνοντας τους θεατές να συμμετέχουν στο παιχνίδι ανάμεσα στην παρακολούθηση και την περφόρμανς.

Οι παρουσιάσεις των έργων το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθούν στις 24 του μήνα στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος με την διαδραστική εγκατάσταση ενός «θεάτρου-πατητηριού» με τίτλο ΙΝ VINO VERITAS από την ομάδα των Φοίβη Γιαννίση και Ζήση Κοτιώνη και θα οργανωθεί δράση πατήματος του σταφυλιού με την συμμετοχή των κατοίκων. Στη δράση θα συμπεριλαμβάνεται η προετοιμασία μούστου και μοίρασμα μουσταλευριάς στους παρευρισκόμενους. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του μούστου θα πραγματοποιηθεί δράση εκφοράς λόγου από την ποιητική ομάδα POETRY NOW γύρω από την θεματική του οίνου και την μέθη.

Mε την ευγενική υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΜΠΤΗ 8/9

 1. Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Στο πλάτωμα της εισόδου του Πληροφοριακού Κέντρου)
  Υπαίθρια βιντεοπροβολή του έργου Δημόσιος διάλογος του Γιόζεφ Μπόυς τις βραδινές ώρες.
  Διάρκεια : 8 – 29/9
  Ώρα προβολής: 9.00 μ.μ. -11.00 μ.μ. καθημερινά
 2. Άλσος Παγκρατίου
  Θερινό σινεμά
  Διάρκεια : 8 – 27/9
  Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ. καθημερινά

Θα προβάλλονται 6 μέρες την εβδομάδα τα εξής έργα βιντεοτέχνης:

Πέμπτη 8 / 15 / 22 Σεπτεμβρίου
Ρεμπέκα Χορν
Buster’s Bedroom, 1990
Μεταγραφή ταινίας 35 χιλ. σε DVD, έγχρωμο, ήχος
Διάρκεια 104΄
Με ελληνικούς υπότιτλους

Παρασκευή 9 / 16 / 23 Σεπτεμβρίου
Ρόμπερτ Όυιλσον
Deafman Glance, 1981
Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο
Διάρκεια 26΄53΄΄

Σάββατο  10 / 17 / 24 Σεπτεμβρίου
Κώστας Αριστόπουλος
La Nave (Το πλοίο), 2002
Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο
Διάρκεια 14’26’’

Κυριακή 11 / 18 / 25 Σεπτεμβρίου
Γιώργος Δρίβας
Case study, 2007
Μονοκάναλη βιντεοεγκατάσταση, ασπρόμαυρο, με ήχο
Διάρκεια 17΄38΄΄

Δευτέρα 12 / 19 / 26 Σεπτεμβρίου
Σόφι Καλ & Γκρέγκορι Σέπαρντ
Double- blind, 1992
Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο
Διάρκεια 75΄58΄΄
Με ελληνικούς υπότιτλους

Τρίτη 13 / 20 / 27 Σεπτεμβρίου
Ρεμπέκα Χορν
La Ferdinada: Sonate für eine Medici-Villa, 1981
Μεταγραφή ταινίας 35 χιλ. σε DVD , έγχρωμο, ήχος
Διάρκεια 85΄
Με ελληνικούς υπότιτλους

ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12/9

 1. Πλατεία Ομόνοιας
  Παρουσίαση του έργου Εις Δόξαν, 1993 του Βλάση ΚανιάρηΕΝΑΡΞΗ ΠΕΜΠΤΗ 15/9
 2. Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος
  Ηχητικός περίπατος με τα παρακάτω έργα:
  Στήβεν Φελντ The time of Bells 1
  Λούκας Φος Echoi The Fragments of Archilochos Non-Improvisation
  Μπιλ Φοντάνα Australian Sound Sculptures
  Μπομπ Γκλουκ Electric Songs
  Τρέβορ Γουίσαρτ Voiceprints
  Νιλς Βίγκελαντ Jane Eyre
  Στηβ Ρόντεν transmissions

Διάρκεια : 15 – 30/9
Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 7.00 μ.μ. καθημερινά

 1. Πλατεία Εξαρχείων
  Υπαίθρια προβολή του έργου Η τέχνη του ύπνου των Young-Hae Chang Heavy Industries
  Διάρκεια : 15/9 – 2/10
  Ώρες λειτουργίας: 9.00 μ.μ. -11.00 μ.μ. Καθημερινά
 2. Οδός Αιόλου
  Παρουσίαση του έργου Όργανα γυμναστικής, 2009 του Αλέξανδρου Ψυχούλη
  Διάρκεια : 15/9 – 23/10

ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΜΠΤΗ 22/9

 1. Πλατεία Κοτζιά
  Παρουσίαση της εγκατάστασης Red Eyed Sky Walkers της Tζένης Μαρκέτου στην πλατεία Κοτζιά και προβολή μέσα σε μπαρ της πλατείας.

 

ΕΝΑΡΞΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9

 1. Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος
  ΙΝ VINO VERITAS
  Εγκατάσταση και συμμετοχική δράση των Φοίβη Γιαννίση και Ζήση Κοτιώνη με τη συνεργασία της ποιητικής ομάδας POETRY NOW.
  Ώρα έναρξης: 5.30 μμ.

 

Φωτογραφία: Βλάσης Κανιάρης, Εις Δόξαν, 1993

EL / EN