ΝΕΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ (2014-2017) ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΜΣΤ

ΕΜΣΤ

Νέα Αποκτήματα (2014-2017) της συλλογής του ΕΜΣΤ

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (-1)

27/11/2017 – 28/01/2018

Επιμελητική ομάδα:

Κατερίνα Κοσκινά, Διεύθυνση

Ελένη Γανίτη
Άννα Μυκονιάτη
Τίνα Πανδή
Σταμάτης Σχιζάκης
Δάφνη Βιτάλη

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), παρουσιάζει 39 Νέα Αποκτήματα 33 καλλιτεχνών που εντάχθηκαν στη συλλογή του από το 2014 έως το 2017. Ένα χρόνο μετά την μερική λειτουργία του Μουσείου και τα εγκαίνια των χώρων των περιοδικών του εκθέσεων, η πρώτη επιλογή από τα Νέα Αποκτήματα (2014 -2017) σηματοδοτεί την ενίσχυση της συλλογής και την έναρξη ενός νέου διαλόγου με την ευρύτερη πολιτιστική και εικαστική παραγωγή εντός και εκτός του ΕΜΣΤ και φέρνει το Μουσείο πιο κοντά στον τελικό του στόχο, το άνοιγμα των χώρων των μόνιμων συλλογών του.

Το ΕΜΣΤ, παράλληλα με την έντονη δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την επίλυση διοικητικών θεμάτων που θα το οδηγήσουν σύντομα στο άνοιγμα όλων των χώρων του, διεύρυνε και τη συλλογή του κατά 150 έργα, φθάνοντας αισίως σήμερα τον αριθμό των έργων της συλλογής σε 1150. Με μακροχρόνιους δανεισμούς, γενναιόδωρες δωρεές αλλά και κάποιες αγορές, η συλλογή του ΕΜΣΤ συμπληρώνει τις υπάρχουσες ενότητές της και εισάγει νέους άξονες με νέες θεματικές. Με αυτό τον τρόπο το Μουσείο «ανοίγει» την πόρτα του σε συνέργειες με άλλα Μουσεία του εξωτερικού, τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, το οποίο εδώ και ένα χρόνο έχει αναδείξει την πρόθεση του Μουσείου για εξωστρέφεια και για διαρκή διεύρυνση των «συνόρων» του μετρώντας ήδη δύο διοργανώσεις, όσο με άλλες με άλλες μεμονωμένες δράσεις.

Η μετακίνηση, αναγκαστική και βίαιη, ο φόβος, η ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση που προτρέπει σε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισής τους εσωτερικά και συλλογικά είναι θεματικές γύρω από τις οποίες κινούνται τα έργα που παρουσιάζονται, κρατώντας μια διαλεκτική σχέση με όσα συμβαίνουν την δύσκολη περίοδο που ζούμε.

Διαπολιτισμικότητα και διάδραση με το κοινό ήταν και είναι πάντοτε ζητούμενα ενός «ανοιχτού» μουσείου, μετατρέποντάς το σε ζωντανό οργανισμό, σε πλατφόρμα πολιτισμού, διαλόγου, έρευνας και παραγωγής αλλά και βιωματικής γνώσης και ψυχαγωγίας. Πρόκειται για ένα διαρκή επαναπροσδιορισμό του ρόλου ενός Μουσείου σύγχρονης τέχνης και ενός διαρκούς διαλόγου με την εποχή και το κοινό του.

Στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου στο Ισόγειο παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση του διαδραστικού προγράμματος Face Forwardinto my home που εγκαινιάστηκε λίγες ημέρες πριν, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αναγκαιότητα του κοινωνικού ρόλου του Μουσείου και η ενεργός συμμετοχή του σε κορυφαία ανθρωπιστικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως το Προσφυγικό συνομιλούν με πολλούς τρόπους με τα έργα της συλλογής του Μουσείου.

Το ΕΜΣΤ ξεπερνά τα εμπόδια με τη βοήθεια της Πολιτείας, των καλλιτεχνών, των δωρητών, των φίλων και του κοινού του και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πραγμάτωσης της αισιοδοξίας, με την αποφασιστική στροφή του προς τον κόσμο.

Καλλιτέχνες

Νίκος Αλεξίου, Φράνσις Άλις, Ζιάντ Αντάρ, Ευγενία Αποστόλου, Κουτλούγκ Αταμάν, Κώστας Βαρώτσος, Λυδία Δαμπασίνα, Λίνα Θεοδώρου, Κατερίνα Θωμαδάκη – Μαρία Κλωνάρη, Λίζη Καλλιγά, Ελένη Καμμά, Πίοτρ Κοβάλσκι, Τζοζέφ Κοσούτ, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας, Στάθης Λογοθέτης, Μαρία Λοϊζίδου, Ανδρέας Λόλης, Μπέρτιγ Μπακ, Μανώλης Μπαμπούσης, Κώστας Μπασάνος, Ελένη Μυλωνά, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άρτεμις Ποταμιάνου, Άρης Προδρομίδης, Σαντιάγκο Σιέρα, Νίκος Τρανός, Δημήτρης Τζαμουράνης, Παντελής Χανδρής, Τζοάνα Χατζηθωμάς & Χαλίλ Γιορεΐγκε, Μαρκ Χατζηπατέρας, Χρύσα, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Γενική είσοδος: 4 € | Μειωμένο: 2 €

 

Φωτογραφίες από την έκθεση

 

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης

Κεντρική φωτογραφία και βίντεο: Vladislav Zukovsky

Η καινούργια δωρεάν εφαρμογή SMARTIFY βοηθά το κοινό να συνδεθεί με την τέχνη και συγκεντρώνει διεθνώς πάνω από 30 μουσεία και οργανισμούς. Το ΕΜΣΤ είναι το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα που συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια πλατφόρμα τέχνης, με την έκθεση “Νέα Αποκτήματα (2014-2017) της Συλλογής του ΕΜΣΤ”.

Mέσω της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης μέσω της εικόνας, οι επισκέπτες μπορούν να σκανάρουν τα έργα, μέσω έξυπνων συσκευών, κινητού ή τάμπλετ και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα έργα, καθώς και να δημιουργήσουν την δική τους «προσωπική» συλλογή.
Το application είναι σε λειτουργία σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη και την Royal Academy of Arts στην Βρετανία, στον Δήμο του Λονδίνου, στο Μουσείο Metropolitan της Νέας Υόρκης, το Rijksmuseum στην Ολλανδία, το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Ρωσία και πολλά άλλα.

Η εφαρμογή είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Βρετανικό Κυβερνητικό Οργανισμό Innovate UK.

www.smartify.org

 

Φωτογραφίες: Stella Tzachristas