ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΣΗΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑ 1973-2003

ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΦΙΞ

Μανώλης Μπαμπούσης

Φωτογραφικά έργα 1973-2003

Πρώην εργοστάσιο του Φιξ

04/03/2003 – 30/04/2003

Επιμέλεια – Συντονισμός: Ελένη Γανίτη

Η αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση στο μέσο της καριέρας του Μανώλη Μπαμπούση παρακολούθησε την τριακονταετή πορεία του σημαντικού αυτού φωτογράφου, μέσα από διαδρομές ‘που λειτουργούν με συνειρμούς, ανταποκρίσεις και αντιπαραθέσεις, με τρόπο άλλοτε ποιητικό και άλλοτε αναλυτικό και κοινωνιολογικό’.

[spoiler title=”ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ”]

Μέσα από μια νέα σκηνοθεσία, ο καλλιτέχνης επέλεξε να στήσει μια έκθεση όπου συναντώνται και αντιπαρατίθενται παλαιά με νέα έργα, έγχρωμες εικόνες με ασπρόμαυρες, αλλά και διαφορετικές θεματικές: «η πανταχού παρούσα θεματική του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, η θεματική των τοπίων τα οποία υποδηλώνουν συχνά την ανθρώπινη επέμβαση, τον ορθολογισμό και την κυριαρχία. Η θεματική του κόσμου των πραγμάτων και των μηχανών, των τεχνολογικών αυτοματισμών και της αποστασιοποιημένης θεώρησης των καθημερινών πράξεων, του ελέγχου και της επιτήρησης, η θεματική της οθόνης –μεταφορά της φωτογραφίας και του λευκού μουσαμά- στα Μηχανήματα, η θεματική της συνεύρεσης, της δύναμης, της βίας και της ομορφιάς στα κύματα, η θεματική των γερατειών» (Φρανσουά Σουλάζ, από τον κατάλογο της έκθεσης). Συνυπάρχουν και αντιπαρατίθενται ο λυρισμός και η ωμότητα, η απειλή, η απώθηση και η έλξη, η ορμή, η βία και η ομορφιά.
Δημιουργώντας νέες σχέσεις ανάμεσα στα έργα, από τις οποίες αναδύονται νέες σημασίες, η έκθεση υπογραμμίζει την απουσία-παρουσία, το αδιέξοδο, τον λαβύρινθο, τον εγκλωβισμό, τα εμπόδια στο βλέμμα, τον έλεγχο της πρόσβασης, την ενατένιση, την αναμονή και το θέαμα, τα αρχεία, την ανωνυμία, την ομοιομορφία, τη μοναχικότητα και το θάνατο.

[/spoiler][spoiler title=”ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ”]

Συντονισμός: Ελένη Γανίτη
Κείμενα των: Άννας Καφέτση, Daniela Palazzoli, Francois Soulages, Μανώλη Μπαμπούση
158 σελ., 29Χ24εκ. Αθήνα 2003
Ελληνικά / Αγγλικά, περιέχει φωτογραφίες όλων των εκτιθέμενων έργων
ISBN 960- 87329-7-2
Διατίθεται προς πώληση: τιμή 20 ευρώ

[/spoiler]