Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΕΜΣΤ

ΚΩΔΙΚΕΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ & ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

05/03/2011 - 25/03/2011

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Κώδικες Ανυπακοής & Δυσλειτουργικότητας

Media Lounge

05/03/2011 – 25/03/2011

 

To Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης  Τέχνης στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (Ε.Π.Ι.Ε) του του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει από τις 5 έως τις 25 Μαρτίου 2011 το έργο του Βρετανού καλλιτέχνη Martin Rieser και μίας διεπιστημονικής ομάδας φοιτητών, ερευνητών και καλλιτεχνών με τίτλο Κώδικες Ανυπακοής & Δυσλειτουργικότητας. Tο έργο θα αποτελεί το αποτέλεσμα εργαστηρίου που θα προηγηθεί και το οποίο οργανώνεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας. Το εργαστήριο είναι μέρος της δράσης “Global Gateway” του προγράμματος  “Civil Society Dialogue – Istanbul 2010 European Capital of Culture” στην οποία συμμετέχει το Ινστιτούτο και το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι “Κώδικες Ανυπακοής &  Δυσλειτουργικότητας” προτείνουν μία νέα διαδρομή και αφήγηση για την πόλη της Αθήνας και τις σύγχρονες μεταμορφώσεις της. Εμπνεόμενοι από τα γκράφιτι, τις αφίσες και τα συνθήματα της πόλης και αξιοποιώντας τις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας (GPS και QR code) και διαδικτύου, ο Martin Rieser και η ομάδα του εργαστηρίου θα επιδιώξουν να συνδέσουν τον περιβάλλοντα χώρο με απόψεις και μαρτυρίες κατοίκων για την πόλη τους και τις δύσκολες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Θυμός, ανυπακοή, εναντίωση, δυσλειτουργικότητα. Τα χαρακτηριστικά μίας σύγχρονης μητρόπολης στην εποχή της οικονομικής κρίσης θα είναι τα κύρια σημεία που θα σταθεί το project. Μπορούν οι νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία να αποτυπώσουν τις ανάγκες και την ατμόσφαιρα μία πόλης όπως η Αθήνα; Μπορούν τελικά να ενσωματώσουν την ίδια τη ζωή;

Στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο διαδίκτυο και στο κέντρο της πόλης (στους δρόμους Σκουφά – Ναυαρίνου – Τζαβέλλα), οι επισκέπτες του μουσείου και κάτοικοι της Αθήνας καλούνται από τις 5 Μαρτίου να ακολουθήσουν τη διαδρομή του έργου και να ανακαλύψουν τμήματα της αφήγησης του έργου. Ειδικά εικονίδια QR code τοποθετημένα σε επιλεγμένα σημεία θα δίνουν πρόσβαση μέσω κινητού στο πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το έργο συνδυάζοντας στοιχεία εγκατάστασης, ψηφιακής τεχνολογίας, παιχνιδιού και αστικής παρέμβασης, αντανακλά τη μακροχρόνια ενασχόληση του Rieser στο χώρο της τέχνης και της τεχνολογίας.

Ο Martin Rieser είναι Καθηγητής στο Ινστιτούτο Δημιουργικής Τεχνολογίας και στον Τομέα Τέχνης και Σχεδιασμού στο  Πανεπιστήμιο De Montfort. Τον απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα διαμόρφωσης αποσπασματικών αφηγηματικών δομών και διαδραστικών ιστοριών μέσω της τεχνολογίας. Για το λόγο αυτό, ως καλλιτέχνης και ερευνητής αναπτύσσει εφαρμογές που βασίζονται στην κινητή τηλεφωνία και στα μέσα επικοινωνίας δι εντοπισμού και διαδραστικά βίντεο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Κίνα, την Αυστραλία, την Αμερική, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ιταλία.
www.martinrieser.com

Την Κυριακή 6 Μαρτίου, στις 11.00 το πρωί ο καλλιτέχνης θα βρίσκεται στο μουσείο για να παρουσιάσει το έργο στο κοινό. H παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Ιδεά, σχεδιασμός εργαστηρίου & ανάπτυξη έργου:
Martin Rieser

Διεπιστημονική ομάδα εργαστηρίου:
Έφη Αβράμη, Έλενα Αντωνοπούλου, Μαρία Βασιλείου, Darie Budeanu,  Ελένη Γιάνναρη, Κυριακή Γονή, Δημήτρης Δεληνικόλας, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, Νίκος Καϊμακάμης, Αιμιλία Καραμούζη, Αχιλλέας Κεντώνης, Βαγγέλης Κολότσιος, Εύη Κορκοφίγκα,  Τατιάνα Μιχαηλίδου, Νίκος Μύρτου, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μαρία Σαριδάκη, Δημήτρης Ψυχογυιός

Σχεδιασμός και εφαρμογή στην πλατφόρμα empedia: Phill Sparks
Ανάπτυξη βίντεο και αξιολογήση εφαρμογής: Jackie Calderwood

Επιστημονικός υπεύθυνος: Δημήτρης Χαρίτος

Σύμβουλος επιμελήτρια & συντονισμός έργου: Δάφνη Δραγώνα

 

EL / EN