ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΤΖΙΛΛΙΑΝ ΓΟΥΕΡΙΝΓΚ, TRAUMA (ΤΡΑΥΜΑ)

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τζίλλιαν Γουέρινγκ

Trauma (Τραύμα)

Project Room

12/10/2011 – 08/12/2011

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη

Στο πλαίσιο της σειράς Κάθε Μήνα παρουσιάζονται από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 2011 στο μεσοπάτωμα του μουσείου επιλογές από τις μόνιμες συλλογές του.
Καλλιτέχνης του Μήνα για τον Οκτώβριο – Νοέμβριο έχει επιλεγεί η Τζίλλιαν Γουέρινγκ με τη βιντεοεγκατάσταση Trauma (Τραύμα), 2000.

Η Τζίλλιαν Γουέρινγκ γεννήθηκε το 1963 στο Birmingham, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 1985 ως το 1987 σπούδασε στο Chelsea School of Art του Λονδίνου και αμέσως μετά μέχρι το 1990 στο Goldsmiths College στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί. Το 1997 κέρδισε το Turner Prize. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Στο έργο της η καλλιτέχνης αξιοποιεί τις τεχνικές του ντοκιμαντέρ και της τηλεόρασης για να καταγράψει κωμικά ή δραματικά στιγμιότυπα μεμονωμένων ατόμων ή και ολόκληρων ομάδων. Για τη βιντεοεγκατάσταση με τίτλο Trauma (Τραύμα) προσκάλεσε ανθρώπους να μιλήσουν μπροστά στην κάμερα για τραυματικές εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με πλαστικές εφηβικές μάσκες. Μέσα από τις αποκαλυπτικές και άκρως προσωπικές εξομολογήσεις – συνεντεύξεις καθημερινών ανθρώπων, τις οποίες άλλοτε βιντεοσκοπεί μέσα σε δημόσιους χώρους και μετά μοντάρει στο εργαστήριο της, και άλλοτε τις σκηνοθετεί εξολοκλήρου η ίδια, προσεγγίζει με συμπάθεια περιθωριοποιημένες ομάδες, τις τραυματικές εμπειρίες και τα προβλήματά τους, παρέχοντας στο θεατή μια αντιπροσωπευτική εικόνα της βρετανικής και γενικότερα της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας.

 

Φωτογραφία: Τζίλλιαν Γουέρινγκ, Trauma, 2000, Βιντεοεγκατάσταση