ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ – ΟΜΑΔΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 1981-2011

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αυτό είναι ένα ποίημα

Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981-2011

Ωδείο Αθηνών

20/06/2012 – 09/09/2012

Επιμέλεια: Tίνα Πανδή

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 20 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2012 την έκθεση Αυτό είναι ένα ποίημα, Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981-2011.

Η έκθεση εντάσσεται στη σειρά των ιστορικών εκθέσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στοχεύει στην ιστορική εξέταση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Ομάδας Οπτικής Ποίησης, που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα. Το ετερογενές έργο των καλλιτεχνών της ομάδας κατανοείται στο ιστορικό πλαίσιο διεθνών αναζητήσεων της οπτικής ποίησης που αναπτύχθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Αμερική κ.ά.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους και θα περιλαμβάνει πυρήνες έργων, από σχέδια, κoλάζ, ζωγραφική, βιβλία έως εγκαταστάσεις, γλυπτά και  οπτικοακουστικά έργα, που εκτείνονται χρονικά στα 30 χρόνια παρουσίας της ομάδας.

Στην ομάδα συμμετέχουν σημαντικοί ποιητές, συγγραφείς και εικαστικοί καλλιτέχνες: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιούλια Γαζετοπούλου, Κωστής (Τριανταφύλλου), Σοφία Μαρτίνου, Μιχαήλ Μήτρας, Κύριλλος Σαρρής, Έρση Σωτηροπούλου, Νατάσα Χατζιδάκι, Αλεξάνδρα Κατσιάνη και Θανάσης Χονδρός Στάθης Χρυσικόπουλος και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Κοινό χαρακτηριστικό της αναζήτησης και των πειραματισμών των καλλιτεχνών της ομάδας είναι η διασταύρωση ποίησης και ζωγραφικής, σε έργα στα οποία τα όρια ανάμεσα στην εικόνα και το κείμενο ρευστοποιούνται και συγχέονται.  Μέσα από την αμφισβήτηση, την ειρωνεία και την συχνά παιγνιώδη χρήση γλωσσικών στοιχείων, τα έργα της ομάδας  διερευνούν τα όρια της ποίησης,  θέτοντας στο επίκεντρο τη χωρική διάσταση του κειμένου, αλλά και τις σχέσεις της γλώσσας με τις νέες συνθήκες επικοινωνίας, την καθημερινότητα και την πόλη.

[spoiler title=”ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ”]

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Το 1981 πραγματοποιείται στην Ελλάδα στη γκαλερί 3 η πρώτη διεθνής έκθεση οπτικής ποίησης, στην οποία λαμβάνουν μέρος τρεις από τους καλλιτέχνες της ομάδας.  Το 1987 οργανώνεται η έκθεση οπτικής ποίησης με  καλλιτέχνες από τη Μεσόγειο με τίτλο Οδυσσέας σήμερα στη γκαλερί 3  και το 1988 η  πρώτη έκθεση της ομάδας με τίτλο Φυγείν επίσης στη γκαλερί 3, η οποία «θεμελειώνει την ελληνική ομάδα καλλιτεχνών που ασχολούνται συστηματικά με την οπτική ποίηση». Τα επόμενα χρόνια η ομάδα θα συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων και φεστιβάλ, όπως Η χώρα του κανενός, Κέντρο Τεχνών Πάρκου Ελευθερίας Δήμου Αθηναίων, 1990, Εικονο-γραφές, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, 2003, Oίνος-Wine στο πλαίσιο της Πάτρας Πολιτιστική Πρωτεύουσα, 2006 και Η καθημερινότητα μέσα στον καθρέφτη, Τεχνοχώρος, 2011

[/spoiler]

 

Φωτογραφία: Έρση Σωτηροπούλου, Αυτό είναι ένα ποίημα, 1981-1982
Φωτογράφος: Γιώργος Ανδρικάκος
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας