Hackitectura, Mapping the commons, Αθήνα, Εγκατάσταση

Hackitectura – Χαρτογραφώντας τα κοινά αγαθά

Αθήνα

Ωδείο Αθηνών - Project Room & Online

Πώς χαρτογραφούνται τα κοινά αγαθά στο αστικό περιβάλλον; Πώς αποτυπώνεται η δυναμική τους; Τι ρόλο παίζουν στη ζωή της σύγχρονης πόλης;

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου Mapping the Commons, Athens της ομάδας Hackitectura και η χαρτογράφηση που παρήχθη μέσω του εργαστηρίου παρουσιάζονται από τις 9 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2011 στην Αίθουσα Νέων Έργων του ΕΜΣΤ και στο διαδίκτυο.

Οι χρήστες/ θεατές έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν σε δύο διαφορετικούς χάρτες και να δουν τη διαδικασία παραγωγής τους μέσω του blog και του σχετικού οπτικοακουστικού υλικού που τους συνοδεύει.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται:

  • Ο χάρτης που είναι αποτέλεσμα της έρευνας του εργαστηρίου (Research Map) και ο οποίος  περιλαμβάνει καταχωρήσεις και κατηγοριοποιήσεις των κοινών αγαθών που συναντώνται στην περιοχή της Αθήνας. Ο χάρτης αυτός παραμένει ανοιχτός και μπορεί να συνεχίσει να εμπλουτίζεται συνέχεια από τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου αλλά και από ενδιαφερόμενους χρήστες.
  • Ο μη διαδραστικός βίντεο – χάρτης (AutoMap), ο οποίος περιλαμβάνει βίντεο  για χαρακτηριστικά παραδείγματα κοινών αγαθών, τα οποία δημιούργησαν, σκηνοθέτησαν και γύρισαν οι συμμετέχοντες ειδικά για το Mapping the Commons, Athens.
  • Το blog το οποίο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το σκεπτικό, τη δομή και το πρόγραμμα του εργαστηρίου, καθώς και καταχωρήσεις, ενημερώσεις, φωτογραφίες και βίντεο που αποτυπώνουν την εξέλιξη του.

Το εργαστήριο Mapping the Commons, Athens  πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Νέων Έργων του ΕΜΣΤ από την 1η μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου 2010. Το εργαστήριο κατηύθυναν και συντόνισαν οι  José Pérez de Lama και Pablo de Soto από την ομάδα Hackitectura σε συνεργασία με τους Jaime Díez και Carla Boserman. H ομάδα του εργαστηρίου, αποτελούμενη από νέους ερευνητές και σπουδαστές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη σύγχρονη θεωρία πάνω στα κοινά αγαθά καθώς και για σύγχρονες πρακτικές κριτικής και θεματικής χαρτογράφησης Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξετάσουν, να αναλύσουν και να καταγράψουν περιπτώσεις κοινών αγαθών καθώς και να τα χαρτογραφήσουν και να επιλέξουν κάποια από αυτά ως χαρακτηριστικά παραδείγματα για να αναπτυχθούν στα βίντεο που παρουσιάζονται.

Το Χαρτογραφώντας τα Κοινά Αγαθά, Αθήνα είναι μία συλλογική μελέτη, μία σύγχρονη ανάγνωση και μία ανοιχτή και εξελισσόμενη αποτύπωση της Αθήνας και της ιδιαίτερης δυναμικής της. Σε μία δυσχερή οικονομικά περίοδο που η σύγχρονη μητρόπολη μοιάζει ανήσυχη και ευάλωτη, η ομάδα Hackitectura σε συνεργασία με μία διεπιστημονική ομάδα νέων ερευνητών και σπουδαστών αναζήτησε, εξέτασε και κατέγραψε τα σημεία της πόλης όπου διαφαίνεται μία νέα μορφή κοινού πλούτου που βρίσκεται πέρα από το “δημόσιο” και το “ιδιωτικό”. Νέες μορφές κοινών αγαθών που βασίζονται σε στοιχεία όπως η συλλογικότητα, η κοινωνικότητα, η ανοικτή και ελεύθερη πρόσβαση, η ανταλλακτική αξία ή οι ομότιμες πρακτικές χαρτογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου επτά ημερών, διαμορφώνοντας μία εικόνα της Αθήνας γεμάτης υποσχέσεις, που παραμένει όμως για την ώρα ρευστή και ασταθής. Αν και οι νέοι κοινοί πόροι και τόποι που εντοπίστηκαν στο αστικό περιβάλλον είναι παράγωγα των γνώσεων και των ιδεών που το ίδιο πλήθος της μητρόπολης σήμερα κατέχει και μοιράζεται, την ίδια στιγμή ο νέος κοινός πλούτος δεν φαίνεται να διαφεύγει πάντα των κινδύνων της εκμετάλλευσης ή και της ιδιοποίησης του από την αγορά.

Aρκετές αντιφάσεις και ερωτήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και της επεξεργασίας του υλικού: Πώς διαφυλάσσονται τα κοινά αγαθά; Γιατί κάποιες φορές εξυπηρετούν συμφέροντα μίας νέας «δημιουργικής» πόλης; Τι ρόλο πραγματικά παίζουν στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Πώς μπορούν οι κάτοικοι να τα επαναοικειοποιηθούν διαμορφώνοντας ένα νέο τρόπο αντίστασης;

Ο διαδικτυακός συλλογικός χάρτης που δημιουργήθηκε και το οπτικοακουστικό υλικό που τον συνοδεύει επεδίωξε μέσα από αντιπροσωπευτικά παραδείγματα να σχολιάσει τα ζητήματα αυτά, αφήνοντας να διαφανεί η ανάγκη της επανεφεύρεσης μίας νέας κοινής εμπειρίας και μνήμης που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη διάθεση του μοιράζεσθαι.

Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα

ΟΜΑΔΑ

Οι Hackitectura είναι ένας δυναμικός πυρήνας από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, προγραμματιστές και ακτιβιστές που ιδρύθηκε από τους José Pérez de Lama, Sergio Moreno and Pablo de Soto το  1999 . Η δράση τους αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να διαμορφωθούν προσωρινοί χώροι που διαφεύγουν των τυπικών δομών ελέγχου και παρακολούθησης της σύγχρονης κοινωνίας. Χρησιμοποιούν το ελεύθερο λογισμικό και τις τεχνολογίες επικοινωνίας για να ανατρέψουν τις δομές εξουσίας ξεκινώντας με μία οργάνωση από κάτω και δημιουργώντας εναλλακτικές συνδέσεις μεταξύ ανόμοιων περιοχών. Η ομάδα επίσης ερευνά την επίδραση της επικοινωνίας και της τεχνολογίας σε φυσικούς χώρους, τη διαμόρφωση κοινωνικών δικτύων και την αξιοποίηση αυτών για ακτιβιστικούς σκοπούς. Προηγούμενες γνώστες χαρτογραφήσεις της ομάδας πραγματοποιήθηκαν στο στενό του Γιβραλτάρ, στην Αστούριας και στη λωρίδα της Γάζας.

ΧΟΡΗΓΟΣ

Με την ευγενική υποστήριξη του

BOMBAY SAPPHIRE, the BOMBAY SAPPHIRE bottle
design and device are trademarks and/or registered trademarks