Φωτογραφία: Στέλλα Τζαχρήστα

Tο Smartify Στο ΕΜΣΤ

Η καινούργια δωρεάν εφαρμογή Smartify βοηθά το κοινό να συνδεθεί με την τέχνη, συγκεντρώνοντας διεθνώς πάνω από 30 μουσεία και οργανισμούς. Το ΕΜΣΤ είναι το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα που συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια πλατφόρμα τέχνης, με την έκθεση “Νέα Αποκτήματα (2014-2017) της Συλλογής του ΕΜΣΤ”. Η έκθεση ολοκληρώθηκε, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να ανατρέχουν στα αγαπημένα τους σκαναρισμένα έργα μέσω της εφαρμογής. Όλα τα έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ θα είναι διαθέσιμα μέσω του Smartify μετά την εγκατάστασή τους στους χώρους της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

Το Smartify χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης μέσω της εικόνας κι έτσι οι επισκέπτες μπορούν να σκανάρουν τα έργα, μέσω έξυπνων συσκευών, κινητού ή τάμπλετ και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα έργα, καθώς και να δημιουργήσουν την δική τους «προσωπική» συλλογή.

Η εφαρμογή είναι σε λειτουργία σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη και την Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, στο Μουσείο Metropolitan της Νέας Υόρκης, το Rijksmuseum στην Ολλανδία, το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Ρωσία και πολλά άλλα.

Η εφαρμογή είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Βρετανικό Κυβερνητικό Οργανισμό Innovate UK.

www.smartify.org