Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΕΜΣΤ

COMBAT BREATHING – ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΕΜΣΤ

13/07/2017

ΕΜΣΤ

Combat Breathing

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017
20.30 – 22.30

Συντονισμός και επιμέλεια δράσης: Σωζήτα Γκουντούνα

Είσοδος ελεύθερη

Η δράση Combat Breathing είναι μία παραγωγή της Out of the Box Intermedia και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο των δημόσιων δράσεων-συζητήσεων που οργανώνει. Θα παρουσιαστούν έργα, κυρίως performances, που αποσκοπούν στη διερεύνηση της «πολιτικής της αναπνοής» στη σύγχρονη κοινωνία, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από θεωρητικούς όπως ο Frantz Fanon, από εικαστικούς όπως ο Wolfang Tillmans και κινήματα όπως το http://www.nosepeg.com. Η δράση, στην οποία παρουσιάζονται ιστορικές και σύγχρονες περφόρμανς, έχει ως στόχο την αποσυμπίεση από την αίσθηση «δύσπνοιας» που προκύπτει από την πολιτική πίεση και την οικονομική λιτότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Το οξυγόνο, το πλέον αναγκαίο για όλους, γίνεται σηματοδότης για τους αόρατους πολιτικούς δεσμούς που συνθέτουν μια κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό το Combat Breathing στοχεύει στην εμπλοκή του αντιληπτικού και πολιτικού φαντασιακού των θεατών και στην πρόκληση ενός δημόσιου διαλόγου για την αναπνοή, έτσι ώστε να προκύψουν πολλαπλές προοπτικές για την υγεία, την τέχνη και τη ζωή, καθώς και για την κατανόηση του ρόλου που παίζει η αναπνοή στην αισθητική, συναισθηματική και πνευματική μας ζωή.

Θα προβληθούν έργα των καλλιτεχνών: Liz Magic Laser, Karen Finley, Kelly Nipper, Raqs Media Collective, Jesper Just, Valie Export, John Latham, Τζένη Μαρκέτου και Νίκος Ναυρίδης.
Έξω από τον χώρο των προβολών θα παρουσιάζεται η εγκατάσταση της Peggy Kliafa “Breathing Booth”.

Ευχαριστίες: Performa Biennial New York

Φωτογραφία: Liz Magic Laser – Primal Speech

 

EL / EN