ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
Στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) να είναι κοιτίδα πειραματισμού για κάθε καλλιτεχνική έκφραση, ξεκινάει μια νέα συνεργασία με οργανισμούς και φορείς ειδικούς στη διοργάνωση μουσικών δράσεων, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα. Το πρόγραμμα ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, με το οποίο ξεκινούν οι ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, προέκυψε από την σύμπραξη με τις μουσικές σχολές του Ωδείου Αθηνών, σε συνεργασία με τους σπουδαστές του και τον Φίλιππο Τσαλαχούρη, Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου.
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Με τις ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ το ΕΜΣΤ προσφέρει βήμα πειραματισμού στους σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών, του μοναδικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ελλάδας το πρόγραμμα σπουδών του οποίου περιλαμβάνει και τις τρεις παραστατικές τέχνες – μουσική, θέατρο και χορό. Οι εκδηλώσεις των Ανατροπών πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ Ι: ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 15.00, 16.00, 17,00 & 18.00
Πρόκειται για τέσσερις πιανιστικές παρεμβάσεις αποκλειστικά με έργα γυναικών συνθετριών για πιάνο, κατόπιν επιλογής εμπνευσμένης από το έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου. Συμμετέχουν πιανίστριες του σεμιναρίου «Το πιάνο στον 20ό και 21ο αιώνα αιώνα» του Ωδείου Αθηνών (διδάσκουσα: Λορέντα Ράμου).
Παρέμβαση 1, ώρα έναρξης 15.00
Νίκη Κρασάκη, Radio Path, 2024
Έργο μουσικού θεάτρου για τέσσερις πιανίστριες, διάρκεια10΄-12΄
Ζωή Καψύλη, Δάφνη Μελανίτου, Λυδία Λινάρδου, Justine Goussot (πιάνο, χορός)
Ασπασία Νασοπούλου, Andria, 2012
Έργο για 4 χέρια, διάρκεια 7΄
Λυδία Λινάρδου, Ηρώ Μενέγου
Το έργο της Νίκης Κρασάκη είναι μια μουσική performance που σκιαγραφεί τις διαδρομές των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, ακολουθώντας τις συχνότητες του ραδιοφώνου. Γράφτηκε ειδικά για την παρουσίαση στο ΕΜΣΤ, εμπνευσμένο οπτικά από τα κουκούλια των αραχνών που με τόση φροντίδα συλλέγει η Λήδα Παπακωνσταντίνου. Η Ασπασία Νασοπούλου άντλησε την έμπνευσή της από την αόρατη πόλη Andria, όπως την περιγράφει ο Ίταλο Καλβίνο στο ομώνυμο βιβλίο του.
Παρέμβαση 2, ώρα έναρξης 16.00
Λορέντα Ράμου, Αυτοβιογραφία (ή πώς έγινα πιανίστα), 2006
Έργο μουσικού θεάτρου για μία πιανίστρια, διάρκεια 3΄
Ζωή Καψύλη, πιάνο
Αλεξάνδρα Τσιάρα, Χαρμολύπη, 2022
Έργο για πιάνο, διάρκεια 1΄
Έφη Μαρκουλάκη, Ωκυρρόη, 2022
Έργο για πιάνο, διάρκεια 1΄
Κλειώ Μπάρδα, Νέο έργο, 2024
Έργο για πιάνο, διάρκεια 2΄
Δάφνη Μελανίτου, πιάνο
Elena Rykova, Bat Jamming, 2015
Έργο για δύο πιανίστριες, διάρκεια 10΄
Μυρτώ Ακρίβου και Θάλεια Παπαδοπούλου, πιάνο
H Elena Rykova, με μια σημειογραφία που θυμίζει αυτή του Γιάννη Χρήστου στις Αναπαραστάσεις, αντιπαραθέτει την πραγματικότητα που βιώνει ένας κοιμώμενος άνθρωπος με την παραπλανητική ακουστική αίσθηση (sonar jamming) που δημιουργούν οι νυχτερίδες στον ηχοπροσανατολισμό άλλων ζώων. Οι μινιατούρες της Αλεξάνδρας Τσιάρα και της Έφης Μαρκουλάκη γράφτηκαν για τον εορτασμό των 70 χρόνων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και αυτή της συμμετέχουσας στο σεμινάριο του Ωδείου Αθηνών Κλειώς Μπάρδα γράφτηκε ειδικά για την παρουσίαση στο ΕΜΣΤ. Η Λορέντα Ράμου, σε μια χιουμοριστική μουσικοθεατρική μινιατούρα διηγείται την εξέλιξη της μουσικής για πιάνο στην οικογένειά της.
Παρέμβαση 3, ώρα έναρξης 17.00
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Quartz pendulum [Eκκρεμές από χαλαζία], 2015
Έργο για πιάνο, διάρκεια 4΄
Ιωάννα Κουζέλη, πιάνο
Κωνσταντία Γουρζή, Eine Kleine Geschichte op.25, 2005
Έργο για πιάνο, διάρκεια 3΄
Μυρτώ Νιζάμη, 10 Bagatelles, n.1, 2016
Έργο για πιάνο, διάρκεια 1΄
Θάλεια Παπαδοπούλου, πιάνο
Φωτεινή Τρυφεροπούλου, The Three Sisters, 2023
Έργο για πιάνο και ηλεκτρονικά, διάρκεια 8΄
Pythia Trio (Μυρτώ Ακρίβου, Ηρώ Μενέγου, Θάλεια Παπαδοπούλου)
Οι μινιατούρες της Κωνσταντίας Γουρζή και της Μυρτώς Νιζάμη μοιάζουν με εύθραυστες και εφήμερες ημερολογιακές καταγραφές. Η συλλογή «Τα 12 Ορυκτά» της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου είναι μουσικοί συνειρμοί πάνω στην ιδιαίτερη, ιριδίζουσα φύση, τη σημασία και την πολύχρωμη εικόνα των ορυκτών. Το έργο της Φωτεινής Τρυφεροπούλου ανήκει στην ίδια ενότητα έργων με αυτά της 4ης παρέμβασης, καθώς είναι εμπνευσμένο από τις τρείς θυγατέρες του βασιλιά Ληρ.
Παρέμβαση 4, ώρα έναρξης 18.00
Diana Rotaru, The Three Lears mov III, 2018
Diana Rotaru, The Three Lears mov II, 2018
Έργο για πιάνο, διάρκεια 6΄
Ανθή Δαμβουνέλη, Lear Tantrum, 2023
Έργο για πιάνο και μαγνητοταινία, διάρκεια 9΄
Pythia Trio (Μυρτώ Ακρίβου, Ηρώ Μενέγου, Θάλεια Παπαδοπούλου)
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των τριών θυγατέρων του βασιλιά Ληρ αποτέλεσε την αρχική έμπνευση για νέες συνθέτριες που είχαν σαν βάση τη μουσική γλώσσα και τα στοιχεία του πρωτότυπου έργου της Diana Rotaru The Three Lears, τα οποία συμβάλουν στη συνολική αφήγηση μιας μικρής ξεκαρδιστικής τραγωδίας. Τα τραγικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ύπαρξης και ματαιοδοξίας, καθώς και η δυναμική των σχέσεων εξουσίας, επαναπροσδιορίζονται και ερμηνεύονται μέσα από το πρίσμα του χιούμορ και της γυναικείας ευαισθησίας και ενσυναίσθησης.
Διδασκαλία, επιμέλεια προγράμματος: Λορέντα Ράμου
Η Justine Goussot διδάσκει χορό στο Ωδείο Αθηνών.
Τα έργα με * παίζονται σε πρώτη εκτέλεση και τα έργα με ** σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα.
Ευχαριστίες στον Γιώργο Χανό για την τεχνική βοήθεια.
Το ετήσιο σεμινάριο Το Πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα πραγματοποιείται από το 2017 στο Ωδείο Αθηνών με διδάσκουσα την πιανίστρια και μουσικολόγο Λορέντα Ράμου. Απευθύνεται σε μαθητές και δασκάλους πιάνου, καθώς και σε συνθέτες που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν τις διευρυμένες τεχνικές του οργάνου. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου έχουν γίνει masterclass από τις πιανίστριες και τους πιανίστες/συνθέτες: Δόμνα Ευνουχίδου, Gloria Cheng, Ricardo Descalzo, Μαρία Ευστρατιάδου, Αλέξανδρο Μαρκέα, Στέφανο Θωμόπουλο και Ερμή Θεοδωράκη.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΙΙ: J. S. Bach
Κυριακή 3 Μαρτίου στις στις 15.00, 16.00, 17,00 & 18.00
Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΙΙ αποτελεί ένα πειραματικό αφιέρωμα στις ανατρεπτικές συνθέσεις του J. S. Bach με τη συμμετοχή σπουδαστών και σπουδαστριών από τη Μουσική και τη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έργα του Bach για σόλο οργάνων θα ερμηνεύονται ταυτόχρονα στους χώρους κυκλοφορίας κοινού του ΕΜΣΤ, δημιουργώντας ένα ενιαίο ηχητικό τοπίο ενώ ταυτόχρονα κινούμενοι αναγνώστες θα διαβάζουν φωναχτά αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Anna Magdalena Bach. Το πείραμα αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο μαθημάτων της Μουσικής Δωματίου και της Ιστορίας της Μουσικής, σε σύλληψη και συντονισμό του συνθέτη και Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππου Τσαλαχούρη.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΙΙΙ: Φωνές & Σιωπές
Κυριακή 7 Απριλίου στις 15.00, 16.00, 17,00 & 18.00
Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΙΙΙ βασίζεται στην ανθρώπινη φωνή και τις μοναδικές μουσικές της διαστάσεις. Στους χώρους κυκλοφορίας κοινού του ΕΜΣΤ θα διασκορπιστούν σπουδαστές μονωδίας οι οποίοι θα άδουν τις δεδομένες στιγμές, χωρίς συνοδεία, κομμάτια διαφορετικών εποχών, από το Μπαρόκ μέχρι τον 21ο αιώνα. Μέλη της χορωδίας και μονωδοί κυκλοφορούν ανάμεσα στους επισκέπτες των εκθέσεων, σχηματίζοντας ένα ηχητικό περιβάλλον, με πυκνούς απόηχους και πολλά ηχοχρώματα, πριν καταλήξουν στη συγκρότηση μιας μικτής χορωδίας διαρρηγνύοντας φωνητικά τη σιωπή του Μουσείου. Τη διδασκαλία της Χορωδίας έχει ο καθηγητής του Ωδείου Αθηνών Δημήτρης Μπουζάνης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.