Το Κτήριο ΦΙΞ

Προφορικές Ιστορίες

Προφορικές Ιστορίες – Το κτήριο ΦΙΞ

Το κτήριο ΦΙΞ, μόνιμη πλέον στέγη του ΕΜΣΤ και κομμάτι της ταυτότητάς του, δεν αποτελεί μόνο αθηναϊκό τοπόσημο αλλά μέρος της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας και της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς. Σημαντικό δείγμα του μεταπολεμικού μοντερνισμού και χαρακτηριστικό έργο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου και του συνεργάτη του Μαργαρίτη Αποστολίδη, το Φιξ, η ιστορία του και οι παρεμβάσεις που υπέστη, κάποιες από τις οποίες αλλοίωσαν την αρχική του φυσιογνωμία, έχουν απασχολήσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό.

Πόσα όμως γνωρίζουμε για το εμβληματικό κτήριο; Τι ξέρουμε για τις αθέατες και αμφιλεγόμενες  πτυχές της μακράς και πολύπλευρης ιστορίας του;

Το ΕΜΣΤ μέσα από το πρόγραμμά του «Προφορικές Ιστορίες: Το κτήριο ΦΙΞ» εστιάζει στις προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που σχετίστηκαν με το κτήριο: περίοικοι,  περαστικοί, παλιοί εργαζόμενοι, αρχιτέκτονες, κρατικοί λειτουργοί κ.ά. θυμούνται και καταθέτουν τις αφηγήσεις τους συμβάλλοντας στη διάσωση της συλλογικής μνήμης.

Το πρόγραμμα «Προφορικές Ιστορίες: Το κτήριο ΦΙΞ», πραγματοποιείται στο πλαίσιο εμπλουτισμού και ανάδειξης του καλλιτεχνικού αρχείου του ΕΜΣΤ και αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος Προφορικές Ιστορίες. Για την υλοποίησή της πρώτης φάσης του προγράμματος (2018-2019) το ΕΜΣΤ συνεργάστηκε με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού – Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν φοιτητές και ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το ΕΜΣΤ.

Ιδέα και συντονισμός: Ανίνα Βαλκανά (Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Ελένη Γανίτη (Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ανίνα Βαλκανά, (Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Τασούλα Βερβενιώτη, (Ιστορικός, μέλος του Συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας), Ελένη Γανίτη (Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Ανδρομάχη Γκαζή (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών)

Δήμητρα Λαμπροπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ειρήνη Νάκου (Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας), Τάσης Παπαϊωάννου (Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Αργύρης Ρόκας (Ομότιμος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

VIDEOS

Προφορικές Ιστορίες:Το κτήριο ΦΙΞ. K. Κοντόζογλου

Προφορικές Ιστορίες:Το κτήριο ΦΙΞ. Σταύρος Μπένος

Προφορικές Ιστορίες:Το κτήριο ΦΙΞ. Βαγγέλης Λουδάρος

Προφορικές Ιστορίες:Το κτήριο ΦΙΞ. Αντώνης Τραυλός