Young-hae Chang Heavy Industries, Η Τέχνη του ύπνου, 2006

Young-hae Chang Heavy Industries – Close your eyes

Ωδείο Αθηνών

Young-hae Chang Heavy Industries είναι το όνομα του καλλιτεχνικού ντουέτου που αποτελείται από τη Γιανγκ-χε Τσανγκ και τον Μαρκ Βοζ, που δρα στη Σεούλ. Το έργο τους πραγματοποιείται στο διαδίκτυο και αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα πλέον εξέχοντα παραδείγματα της net art. Έργα τους έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία, όπως το Whitney (Νέα Υόρκη), το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, το Κέντρο Γκετί (Λος Άντζελες), η Tate (Λονδίνο), το Κέντρο Πομπιντού (Παρίσι) καθώς επίσης και στις Μπιενάλε της Βενετίας, του Σαο Πάολο και της Κωνσταντινούπολης. Πέρυσι, η YHCHI παρουσίασε την πρώτη διεθνή ατομική της έκθεση στο New Museum of Contemporary Art στη Νέα Υόρκη. Είναι η πρώτη φορά που το έργο τους παρουσιάζεται στην Ελλάδα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ποιητικές, ειρωνικές, ευφάνταστες αφηγήσεις και ιστορίες παρουσιασμένες ως κινούμενο, μέσω ψηφιακών τεχνικών Flash, κείμενο με μουσική τζαζ ή ηλεκτρονικούς ήχους κινούνται μεταξύ ποίησης και πρόζας, καταργούν τα όρια ανάμεσα στη θέαση και την ανάγνωση, διατέμνουν τέχνη, λογοτεχνία και κινηματογράφο, «υψηλή» και «χαμηλή» κουλτούρα. Μια νέα ψηφιακή, υβριδική, λογοτεχνία σε πολλές γλώσσες ταυτόχρονα, που ασκεί κριτική σε πολιτικο-κοινωνικές πραγματικότητες, τοπικές/οικουμενικές ταυτότητες και ιδεολογίες, και την οποία καλούμαστε να εξερευνήσουμε στις αίθουσες του μουσείου ως εγκαταστάσεις Flash animation αλλά και μέσω του πλοηγού μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Τον τίτλο της έκθεσης δανειζόμαστε από το πρώτο μέρος της νέας τριμερούς εγκατάστασης Close Your Eyes, που αποτελεί ανάθεση του μουσείου και παρουσιάζεται μαζί με τρία ακόμη έργα σε πραγματικό χώρο, παράλληλα με την ιστοσελίδα (http://www.yhchang.com) των YHCHI στο χώρο πολυμέσων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το σύνολο της δουλειάς τους.

Η Net art (δικτυακή τέχνη ή τέχνη στο διαδίκτυο), όπως έχει επικρατήσει να ονομάζουμε μια νέα καλλιτεχνική δραστηριότητα, ρευστή, ετερογενή, κάθε άλλο παρά συστηματική, που πραγματοποιείται στον παγκόσμιο ιστό, ανέδειξε ήδη από τη δεκαετία του ’90 μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά και το ίδιο το διαδίκτυο ως μια αναγκαία συνθήκη για τη θέαση/βίωση/ διαδραστική πρόσληψη της τέχνης στην ψηφιακή εποχή.

Το ίδιο το καλλιτεχνικό φαινόμενο όσο και ο λόγος που αναπτύσσεται – on και offline – γύρω από αυτό, με αφορμή εκθέσεις, θεωρητικές εκδόσεις, αφιερώματα σε περιοδικά ή συζητήσεις σε πάνελ, πανεπιστημιακά έδρανα και μπλογκ, φέρνει τα μουσεία και τη μουσειακή κουλτούρα μπροστά σε νέες προκλήσεις και ευκαιρίες σε όλα τα πεδία, ιδιαίτερα το συλλεκτικό και εκθεσιακό.
Στο πλαίσιο ενός ερευνητικού και συλλεκτικού προγράμματος σε εξέλιξη που ξεκίνησε με την online έκθεση e-critures (http://www.emst.gr/ecritures/), το ΕΜΣΤ έχει ως στόχο να παρουσιάσει σημαντικά έργα και καλλιτέχνες που δρουν στο διαδίκτυο, προσφέροντας στο κοινό δυνατότητες να γνωρίσει και να απολαύσει νέα μέσα, πειραματικές μορφές και νέες αισθητικές εμπειρίες. Η αρχή των ατομικών εκθέσεων γίνεται σήμερα με το καλλιτεχνικό δίδυμο Young-hae Chang Heavy Industries, που δρα στη Σεούλ, και το έργο τους αναγνωρίζεται ήδη διεθνώς ως ένα από τα πλέον εξέχοντα παραδείγματα της net art.

Ποιητικές, ειρωνικές, ευφάνταστες αφηγήσεις και ιστορίες παρουσιασμένες ως κινούμενο, μέσω ψηφιακών τεχνικών Flash, κείμενο με μουσική τζαζ ή ηλεκτρονικούς ήχους κινούνται μεταξύ ποίησης και πρόζας, καταργούν τα όρια ανάμεσα στη θέαση και την ανάγνωση, διατέμνουν τέχνη, λογοτεχνία και κινηματογράφο, «υψηλή» και «χαμηλή» κουλτούρα.

Μια νέα ψηφιακή, υβριδική, λογοτεχνία σε πολλές γλώσσες ταυτόχρονα, που ασκεί κριτική σε πολιτικο-κοινωνικές πραγματικότητες, τοπικές/οικουμενικές ταυτότητες και ιδεολογίες, και την οποία καλούμαστε να εξερευνήσουμε στις αίθουσες του μουσείου ως εγκαταστάσεις Flash animation αλλά και μέσω του πλοηγού μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Τον τίτλο της έκθεσης δανειζόμαστε από το πρώτο μέρος της νέας τριμερούς εγκατάστασης Close Your Eyes, που αποτελεί ανάθεση του μουσείου και παρουσιάζεται μαζί με τρία ακόμη έργα σε πραγματικό χώρο, παράλληλα με την ιστοσελίδα ( http://www.yhchang.com) των YHCHI στο χώρο πολυμέσων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το σύνολο της δουλειάς τους.

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση