ΕΜΣΤ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΕΜΣΤ

27/09-18/11/2018 & 07/02-03/03/2019

ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

                      

 

 

Η νέα Καμπάνια Προβολής του Ρεπερτορίου του Εθνικού Θεάτρου 2018-2019

Μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Οι παραστάσεις της νέας περιόδου του Εθνικού Θεάτρου επικοινωνούν με τους θεατές τους μέσα από εικαστικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της Συλλογής του ΕΜΣΤ

Τίμων ο Αθηναίος  – Ουίλλιαμ Σαίξπηρ & Τόμας Μίντλτον

ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Τίμων ο Αθηναίος. Πρόσωπο ιστορικό, συμβολικό, μα τόσο οικείο. Η περιπέτειά του, μια τραγωδία που ισορροπεί μεταξύ σάτιρας, φάρσας και αλληγορίας, όπως η αληθινή ζωή. Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, γοητεύεται από ένα έργο που γεννήθηκε σε ιδιάζουσα συνθήκη, αινιγματικό, με ανεξάντλητο μυστήριο σπάνια παρουσιασμένο.

Ο Τίμων, άρχοντας στην πόλη των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ., ζει πολύ πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες. Ξοδεύει την περιουσία του σε δώρα προς φίλους και απολαύσεις στις οποίες συμμετέχει ολόκληρος ο αντρικός κόσμος της Αθήνας. Σύντομα οι φιλίες του Τίμωνα θα δοκιμαστούν και όσοι ευεργετήθηκαν από τον ίδιο θα κληθούν να αποδείξουν τη φιλία τους απέναντί του.

Ο Σαίξπηρ εμπνέεται από ένα υπαρκτό πρόσωπο της αρχαίας Αθήνας. Συνεργάζεται με έναν από τους δημοφιλέστερους δραματουργούς της εποχής του, τον Τόμας Μίντλτον, και μας δίνει τον Τίμωνα. Έργο «υβρίδιο» μιας περιόδου αναζήτησης και πειραματισμού του μεγάλου δραματουργού, αποτελεί το ίχνος του εγχειρήματός του με μια φόρμα δίχως προηγούμενο σε άλλα έργα του.

Ένα έργο-πρόκληση για τον πλούτο, το χρέος, τη φιλία, την κολακεία, την εθελοτυφλία, τις ψευδαισθήσεις και τις πλάνες, τη γενναιοδωρία, την αχαριστία, διαχρονικό και πάντοτε ενοχλητικό. Ενσαρκώνεται από την αεικίνητη ομάδα του Στάθη Λιβαθινού, «εμπλουτισμένη» με μερικούς από τους αξιότερους ηθοποιούς της νέας γενιάς.

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος | Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός | Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου | Κίνηση: Μαρία Σμαγιέβιτς | Μουσική Σύνθεση: Λύσανδρος Φαληρέας | Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου | Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Διανομή: Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Φώτης Κουτρουβίδης, Αναστάσης Λαουλάκος, Φοίβος Μαρκιανός, Στρατής Πανούριος, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Μάνος Στεφανάκης, Άρης Τρουπάκης, Αντιγόνη Φρυδά

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:

Τετάρτη έως Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00

Υπέρτιτλοι στα Αγγλικά: Καθημερινά

 

‘Εργο της Συλλογής του ΕΜΣΤ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΨΥΧΟΥΛΗΣ

Καταρράκτης, 2005

Ακρυλικό σε δερματίνη
Διάμετρος 112,5 εκ
Αγορά με χρηματοδότηση Ελλήνων Συλλεκτών, 2005
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρ. Εισ. 542/05

Ο Καταρράκτης σηματοδοτεί μια διπλή μετατόπιση μορφολογική και θεματολογική στο πολύπλευρο έργο του του Αλέξανδρου Ψυχούλη μέσα από την επαναπραγμάτευση τόσο του μέσου της ζωγραφικής όσο και του καλλιτεχνικού είδους της τοπιογραφίας. Με σχεδιαστική καθαρότητα και γραμμική σαφήνεια, ο καλλιτέχνης αντλεί το οπτικό λεξιλόγιο του από το χώρο της γραφιστικής και του animation, διευρύνοντας τα όρια της ζωγραφικής στο σημείο τομής της με τις ψηφιακές τέχνες.

Το έργο τοποθετείται σε συνέχεια της ενότητας Θηλαστικά που παρουσίασε το 2005, μιας σειράς από κυκλικές ζωγραφικές εικόνες που διερευνούν την έννοια της οικογένειας, τόσο στην ανθρωπολογική της διάσταση  όσο και ως «μηχανισμού παραγωγής συλλογικών τραυμάτων». Με ειρωνική και παιγνιώδη διάθεση ο καλλιτέχνης βάζει στο μικροσκόπιο -όπως υποδηλώνεται και από το κυκλικό σχήμα των έργων- και μεγεθύνει οικογενειακές μνήμες της παιδικής του ηλικίας. Το παρελθόν αναμοχλεύεται και επανερμηνεύεται όχι με τελεσίδικο τρόπο,  αλλά μέσα από μια θραυσματική αμφίσημη εικονοποιία ανοιχτή σε ψυχαναλυτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Ειδικότερα,  με  τον αινιγματικό Καταρράκτη, πέρα από την αφήγηση μιας προσωπικής μυθολογίας, ο Ψυχούλης επιχειρεί μια προσωπική εκδοχή  τοπιογραφίας -άρρηκτα συνδεδεμένης με το γενέθλιο τόπο του, το Βόλο-, ανήσυχης, διφορούμενης και ελάχιστα ειδυλλιακής.

 

Αλέξανδρος Ψυχούλης

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1966. Την περίοδο 1984-86 σπουδάζει γραφιστική στο ΤΕΙ Αθηνών ενώ στη συνέχεια σπουδάζει ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1997 του απονέμεται το βραβείο Benesse για το έργο του Black Box με το οποίο συμμετέχει στην 47η Biennale της Βενετίας. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Είναι Καθηγητής  στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βόλο.

Κείμενο: Δάφνη Βιτάλη, Τίνα Πανδή, Σταμάτης Σχιζάκης – Επιμελητές ΕΜΣΤ

 

EL / EN