ΕΜΣΤ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΕΜΣΤ

17/10-18/11/2018

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (-1) - ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ - ΣΚΗΝΗ "ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ"

        

Η νέα Καμπάνια Προβολής του Ρεπερτορίου του Εθνικού Θεάτρου 2018-2019

Μια συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Οι παραστάσεις της νέας περιόδου του Εθνικού Θεάτρου επικοινωνούν με τους θεατές τους μέσα από εικαστικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της Συλλογής του ΕΜΣΤ

Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας της Αλεξάνδρας Κ*

Με άρτια θεατρικά γραφή και από τις πλέον αξιόλογες της νέας γενιάς Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, η Αλεξάνδρα Κ* «σκαλίζει» τις πιο «κοντόθωρες» πτυχές της νοοτροπίας μας. Παίρνει απόσταση και παρατηρεί. Βλέπει τις στρεβλώσεις που συχνά παραβλέπουμε. Μας εισάγει στον φαύλο κύκλο επικράτησης μιας αυθεντικά ελληνικής, μάλλον, «κατ’ έθιμο» αντίληψης του κόσμου. Εκεί θα αναγνωρίσουμε στοιχεία πολύ δικά μας. Αν όχι του ίδιου μας του εαυτού, σίγουρα κάποιου πολύ οικείου, ενός φίλου ή του… γείτονα.

Μετά την επιτυχία που σημείωσε την περασμένη θεατρική περίοδο το ολοκαίνουργιο έργο της Αλεξάνδρας Κ* επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος, σκηνοθέτης με αξιοσημείωτη πορεία και βραβεύσεις στο εξωτερικό, που παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά του στην Αθήνα. Η παράσταση μάς προκαλεί να τολμήσουμε… Να κοιτάξουμε κι εμείς στον καθρέφτη που μας ετοίμασαν. Ίσως αντιληφθούμε πολλά από το είδωλό μας.

Η πρώτη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης απειλεί το αυθαίρετο εξοχικό του Αντώνη Τάδε και μαζί ολόκληρη την προσωπική του μυθολογία. Κυρίως όμως απειλεί το μέλλον των παιδιών του, τουλάχιστον όπως ο ίδιος το έχει φανταστεί. Αποφασισμένος να παλέψει μέχρις εσχάτων για να σώσει την «επένδυση ζωής» του, ο Αντώνης θα συγκρουστεί όχι μόνο με τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά και με τα ίδια του τα παιδιά. Ανίσχυρος απέναντι στο κράτος και το ξένο κεφάλαιο, θα κηρύξει ανεξάρτητο κράτος τη γη που ο ίδιος έχει καταπατήσει και θα στεφθεί λαϊκός ήρωας για μία ημέρα. Το ζήτημα όμως ήταν πάντα η επόμενη. Αυτή που κάποτε ανήκε στα παιδιά του. Η παλιά «κακή» γενιά συγκρούεται -οπλισμένη- με την «κακομαθημένη» καινούρια, το θυμικό δίκαιο με το αστικό, και η τυπική ελληνική οικογένεια με την ίδια της την επιβίωση.

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Αλεξάνδρα Κ*

Σκηνοθεσία: Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος
Βίντεο: Νίκος Πάστρας
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Δραματολόγος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Ράπτη

Διανομή: Μανώλης Μαυροματάκης, Ρόζα Προδρόμου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Eva Maria Sommersberg

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00

* Δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις από 5 έως και 10 Νοεμβρίου

* Στις 10 και 11 Οκτωβρίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των 53ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ στη Θεσσαλονίκη.

* Στις 08 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου στο Μπρασόβ της Ρουμανίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΥΠΑΡΑΚΗΣ

Global, 2000
Φωτογραφική εκτύπωση
100 x 100 εκ.
Δωρεά του καλλιτέχνη, 2002
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Aρ. Εισ. 471/02

‘Εργο της Συλλογής του ΕΜΣΤ 

Τα υβριδικά έργα του Γιώργου Γυπαράκη αναπτύσσονται μέσα από μια οξυδερκή και λεπτομερή παρατήρηση όψεων του καθημερινού περιβάλλοντος, τις οποίες υποβάλλει σε μια διαδικασία κριτικού μετασχηματισμού.

Η φωτογραφία με τίτλο Global εντάσσεται σε μια ευρύτερη ενότητα έργων  μεγεθυμένων φωτογραφικών αποτυπώσεων που παρουσιάζονται σε φωτεινά κουτιά (light box). Ο Γυπαράκης εστιάζει και απομονώνει στοιχεία και λεπτομέρειες του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος και της καθημερινής πραγματικότητας φωτογραφίζοντας τα με ένα μακρο-ευρυγώνιο φακό του από μια ελάχιστη απόσταση 5 εκατοστών. Η αποκοπή και από-πλαισίωση των λεπτομερειών προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το στοιχείο του «ελάσσονος», το οποίο μέσα από την υπερ-μεγέθυνση του λειτουργεί τελικά ως μεταφορά του όλου. Με το διεισδυτικό και παραμορφωτικό βλέμμα ενός φυσιοδίφη, ο καλλιτέχνης στοχεύει μέσα από τις φωτογραφικές αποτυπώσεις σε μια ενοποίηση μικρόκοσμου-μακρόκοσμου, θέτοντας ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη  και την οικουμενική της διάσταση.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1962. Σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Εικαστικών Τεχνών «Βακαλό» (1980-1983) και στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (1984-1989, 1990-93). Είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Aρχιτεκτόνων Mηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών.

EL / EN